SSP: Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope dočekujemo sa zebnjom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dragan Đilas. foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope “ove godine obeležavamo sa jednakom zebnjom i opravdanim pitanjem: da li je zločinačka ideologija zaista poražena?”

“Jačanje desnice u zemljama Evropske unije, ‘Tvrdjava Evropa’ i relativizacija istorije doprineli su tome da nekadašnji svetionik slobode počne da baca sasvim drugačije svetlo i šalje dvosmislene signale ‘krhkim demokratijama’ kakva je, izmedju ostalih, i Srbija. Nakon decenija društvenih kriza i potresa, čini se da su lažni antifašizam i deklarativno proevropsko opredeljenje naše prirodno stanje”, poručila je SSP.

Kako je stranka naglasila, “ipak, 9. maj će uprkos revizionizmu i prekrajanjima istorije, biti i ostati dan kada su savezničke armije slomile kičmu nacizma”.

“Nikada ne smemo zaboraviti da su u tom moru pobednika bili i naši preci, ali i da jednom pobedjeno zlo nije garancija da se ono ponovo neće probuditi. Možda Evropa danas ne izgleda onako slobodarski, progresivno kako bismo mi želeli, ali u njenim temeljima jesu ideje slobode, bratstva i jednakosti – vrednosti za koje se uvek iznova vredi boriti”, saoptšila je SSP.

Stranka je naglasila da je “Srbija uvek znala vrednost slobode i zbog toga u prošlosti plaćala punu i strašnu cenu”.

“Zbog toga imamo moralnu obavezu da uvek podsećamo na tekovine antifašističke borbe i osnovne slobodarske vrednosti Evropske unije kojoj težimo”, poručila je SSP.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x