SSP traži ostavku gradonačelnika Beograda i istragu o nuđenju nameštenog posla Kentkartu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Mila Popović, foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/MO
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da tužilaštvo pokrene postupak, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podnese ostavku i uputi izvinjenje građanima, jer je kako su naveli, njegov šef kabineta nudio nameštanje tendera kompaniji Kentakart.

Predsednica beogradskog SSP-a Mila Popović u saopštenju je navela da SSP traži da tužilaštvo pokrene postupak povodom navoda BIRN-a da poseduje snimke na kojima se čuje kako šef kabineta gradonačelnika nudi predstavnicima Kenkarta posao na novom tenderu ukoliko prihvate sporazumni raskid ugovora za javni prevoz u Beogradu.

“Jasno je da šef kabineta nije na svoju ruku vodio pregovore i nudio Kenkartu drugi posao kao kompenzaciju, suprotno zakonu o javnm nabavkama – to je mogao samo uz saglasnost, ili po nalogu Šapića”, kazala je Popović i dodala da se “u svakom pristojnoj  zemlji posle ovakvog skandala  momentalno podnosi ostavka na javnu finkciju”.

Ona je ocenila i da to znači kraj političke karijere i krivičnu odgovornost, te da bi svi odgovorni “nakon ovakvih javno obelodanjenih dokaza bili na dnevnom redu odmah ujutru za samostalne i nezavisne istražne organe”.

SSP je pozvao i poverenicu Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd Anu Brnabić da se izjasni da li je za SNS prihvatiljivo da se iz kabineta gradonačelnika nudi “nameštanje” tendera.

Balkanska istraživačka mreža Srbije (BIRN) objavila je da audio snimci pokazuju da je šef kabinet Šapića nudio turskoj kompaniji Kentkart, zaduženoj za sistem naplate karata u gradskom prevozu, novi posao na nameštenom tenderu ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x