SSP traži povećanje garancije države za depozite u bankama na 100.000 evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen TV NOVA S
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da Agencija za osiguranje depozita odmah poveća garanciju države za depozite u bankama na 100.000 evra, čime bi se Srbija u toj oblasti usaglasila sa standardima Evopske unije.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 16. marta najavio povećanje garancije države za depozite u bankama sa 50.000 evra na 100.000 evra, u roku od mesec dana. Prošlo je četiri meseca i nije se desilo ništa”, naveo je u saopštenju potpredsednik SSP Dušan Nikezić.

On je istakao da nije jasno zašto ta odluka još nije doneta, ako se vlast hvali da je finansijski sistem stabilan i da je račun države u “preteranoj likvidnosti”.

“Sistem osiguranja depozita ne obuhvata samo novac koji na račune u bankama polože građani, već i preduzetnici, mikro, male i srednje firme, a svima bi im značila veća sigurnost depozita, u vreme kada se banke širom sveta i dalje suočavaju sa krizom likvidnosti”, ocenio je Nikezić.

Dodao je da bi povećanjem garantovanog iznosa država, u slučaju propasti i likvidacije neke od banaka, imala obavezu da svim deponentima isplati garantovani iznos do 100.000 evra, čime bi i u praksi dokazala da finansijska stabilnost nije ugrožena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x