Stjuart Pič:Ni Srbija ni Kosovo ne treba da posmatraju sprovodjenje postojećih sporazuma kao ustupke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da ni Kosovo ni Srbija ne bi trebalo da posmatraju sprovođenje postojećih sporazuma kao ustupke ili pretnju njihovoj poziciji, već kao konstruktivno i odgovorno učešće u dijalogu.

Pič je za današnji Kurir istakao da bi obe strane trebalo da ispune sve obaveze preuzete tokom dijaloga i dodao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) jedna od njih.

“I Kosovo i Srbija treba da ispune svoje obaveze preuzete tokom dijaloga. ZSO je jedan od tih neispunjenih elemenata, ali on ne bi trebalo da koči implementaciju ostalih. Kako će Zajednica izgledati kada bude osnovana, pitanje je za strane u dijalogu”, kazao je on.

Naveo je da očekuje sveobuhvatni, konačan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova “kao dve susedne zemlje”, ističući da obe strane imaju obavezu prema svojim građanima da nastave razgovore i da rade na praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa.

“Najvažnije je da taj sporazum mora biti prihvatljiv i za građane Kosova i Srbije i mora doneti dugoročnu korist njima, kao i celom regionu. Na liderima Srbije i Kosova je da se dogovore o preciznom formatu i sadržaju tog sporazuma”, rekao je Pič, navodeći da su za održiv sporazum potrebne “politička volja i hrabrost”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x