Studija: Dovoljno samo malo fizičke aktivnost da se osoba oseća bolje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Čak i kada se smanji na nekoliko minuta dnevno, fizička aktivnost je povezana sa nižim mortalitetom, zaključuje se u velikoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Britiš džornal of sports medisin (British Journal of Sports Medicine).

Mala fizička aktivnost neaktivnih ljudi dovoljna je da pruži zaštitu, navodi se u studiji.

“Prednosti fizičke aktivnosti za zdravlje su dobro poznate i predmet su veoma velikog broja studija. Ali neke tačke moraju da budu razjašnjene, kao što je precizan nivo aktivnosti neophodan za konkretno poboljšanje zdravlja”, dodali su stručnjaci.

Studija je pokušala da odgovori na to pitanje na osnovu oko 200 već postojećih radova, čiji su se zaključci ponekad pokazali neskladnim.

Ali prikupljanjem svih ovih podataka, koji predstavljaju ukupan uzorak od 30 miliona ljudi, istraživači su zaključili da su efekti fizičke aktivnosti brzo uočljivi.

Kod potpuno neaktivne osobe, dovoljno je da uloži jedva više od jednog sata nedeljno aktivnosti, kvalifikovane kao umerene do intenzivne, da bi se rizik od prerane smrti smanjio za gotovo četvrtinu (23 odsto).

“Samo morate pronaći deset minuta dnevno”, rekao je epidemiolog Soren Brejdž (Brage) sa Univerziteta u Kembridžu, jedan od autora studije.

Prema njegovim rečima, ne mora da se ide u teretanu, već da se obavi neka fizička aktivnost koja je deo svakodnevnog života.

Naučnik je predložio brzu šetnju ili mogućnost pešačenja dela puta do posla.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x