Sukob građana i policije u Zvečanu, barikade u Leposaviću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube KoSSev - Kosovo Sever Portal printscreen
Podelite vest

Više desetina pripadnika kosovske specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

U Zvečanu su se začuli pucnji, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo, prenosi RTS.

Situacija je nakon rasprave građana i pripadnika Kosovske policije u Zvečanu eskalirala, a začuli su se i pucnji.

“U više navrata su bačeni suzavac i šok bombe. Građani su se nakon toga razbežali. Potom su pokušali ponovo da se vrate ispred zgrade opštine, a policija je s puškama krenula ka opštini, začula se šok bomba i građani su se ponovo razbežali”, prenosi Radio Kontakt Plus.

Dopisnik RTS-a je javio i da je zapaljeno policijsko vozilo.

Na prilazu Mitrovici iz pravca Prištine nije vidljivo pojačano prisustvo policije, ali je desetak vozila pod rotacijom, kao i jedan kombi nedaleko do Vučitrna odjurilo u pravcu podeljenog grada na Ibru, javio je Radio Kim.

Patrola saobraćajne policije je prisutna na skretanju u južni deo Mitrovice s magistrale koja vodi ka Leposaviću, ali nema drugih snaga bezbednosti na putu. Na skretanju za Severnu Mitrovicu su parkirana dva džipa KFOR-a. U Rudaru kod Zvečana nema KFOR-a ni policije, a na putu su vidljiva i vozila Euleksa.

Na fakultetima i u školama u Mitrovici je prekinuta nastava, a građani postavljaju barikade na putu ka Leposaviću.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije istaknu zastavu Kosova.

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine.

Kosovska policija je saopštila do po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad u objektima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x