Suša u Srbiji već umanjila prinos kukuruza, soje i suncokreta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Suša u pojedinim krajevima Srbije već je nanela štetu kukuruzu soji i suncokretu, pa se procenjuje da će rod biti znatno umanjen, a moguće i katastrofalan ako ne bude kiše ni narednih dva meseca, rekli su danas poljoprivredni proizvodjači.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Borivoje Pejić rekao je za Betu da su ovog proleća padavine u Srbiji bile neravnomerno rasporedjene i da je različit nivo nedostatka vlage u zemlji.

“Šteta od suše će biti različita, zavisno od količine padavina i sastava zemljišta. Na peskovitom zemljištu već se mogu videti katastrofalne posledice suše”, rekao je Pejić.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, čije se imanje nalazi u Bavaništu u opštini Kovin, rekao je da je pre dva dana palo oko deset litara kiše po kvadratu i da je to toliko malo da je zemljište podjednako suvo kao da nije ni pala.

“Posledice su već vidljive na kukuruzu, soji i suncokretu. Ne sećam se kada je poslednji put pala kišta, u maju je možda palo deset litara po kvadratu. Kukuruz je zaostao u rastu i što je još gore na ovako visokim temperaturama ne može ni da se oprašuje”, rekao je Jakšić.

Dodao je da na tropskoj vrućini ne pomaže ni zalivanje tifonima, rasprskavanjem vode jer brzo isparava i da bi jedino pomoglo podzemno navodnjavanje, ali da taj sistem nemaju poljoprivredna gazdinstva, pa čak ni sve veće poljoprivredne firme.

On je rekao da su visoke temperature doprinele prisilnom sazrevanju i suncokreta, čija će žetva početi 15-20 dana ranije nego što bi trebalo.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da prinosi kukuruza i suncokreta mogu biti katastrofalni ako se produži sušni period.

“Poslednja kiša od šest litara po kavdratu u okolini Zrenjanina nije pokupila ni prašinu. Koliko je zemlja ispucala najbolje ilustruje činjenica da je jednom poljoprivredniku na njivi ispao iz ruku mobilni telefon i pao u raspuklu zemlju na više od pola mera dubine iz koje nije mogao da ga izvadi bez kopanja zemlje mehanizacijom”, rekao je Kleut.

Ocenio je da može da se desi da kukuruz, ako se ne opraši, ostane skoro bez roda, na šta ukazuje njegovo sadašnje stanje da je zaostao u rastu i oborio metlice u vreme kada treba da se oprašuje.

Prema rečima poljoprivrednika Nedeljka Savića iz Stiga, u istočnom delu Srbije, kiša je zaobilazila i to područje i rod će biti nešto bolji samo na njivama koje su uz Dunav.

“Suncokret i kukuruz izgledaju u ovom trenutku tako kao da neće imati skoro nikakvog roda”, rekao je Savić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x