Svečano otvorena 21. “Pršutijada”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

U petak, 10.02.2023. godine u srpskoj prestonici pršute u Mačkatu, svečano je otvorena 21. ”Pršutijada” koja traje do 12. februara.

Posle 2 godine pauze ovaj nesvakidašnji sajam delikatesa vratio se na “velika vrata” na gastronomsku mapu opštine Čajetina i turističke destinacije Zlatibor.

Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj medija, zvanica i drugih gostiju koji su svojim prisustvom podržali otvaranje manifestacije

Na ovogodišnjem sajmu koji je okupio 12 proizvođača, mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.

Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Ovogodišnji pobednici

Kategorija svinjska pršuta:

1. mesto Radojičić Aleksandar
2. mesto Stojanović Dragan
3. mesto Andžić Vladimir

Kategorija goveđa pršuta

1. mesto Šopalović Dragoljub
2. mesto Stojanović Jelena
3. mesto Šopalović Rade

Svake godine za posetioce ”Pršutijade” organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina. Organoleptičku kontrolu proizvoda izvršio je”Jugoinspekt” iz Beograda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x