Svet u objektivu Saše Petričića – izložba u Torontu do 26. juna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Televizija srpske dijaspore printscreen
Podelite vest

U Torontu je u toku prva samostalna izložba fotografija Kanađanina srpskog porekla Saše Petričića “Nevini posmatrači” (Innocent Bystanders) koja je otvorena do 26. juna.

Saša Petričić je jedan od najuglednijih kanadskih televizijskih novinara, višestruko nagrađivani dopisnik i foto reporter nacionane televizije Si Bi Si (CBC) gde radi već 35 godina.

Tokom karijere donosio je Kanađanima fascinantne priče sa svih kontinenata: iz Jerusalima i Pekinga gde je i živeo, pokrivao je ratove u Siriji, Gazi i Avganistanu i proteste od Haitija i Turske do Hong Konga. Njegove reportaže zabeležile su i strahote prirodnih katastrofa – zemljotresa, tajfuna i cunamija u Japanu, Nepalu i Tajlandu.

Saša Petričić rođen je u Beogradu i imao je četiri godine kada se iz Srbije doselio u Kanadu.

Fotografije koje su odabrane za ovu izložbu predstavljaju ljude i događaje koji nisu našli mesto u vestima.

“Svoju kameru okrenuo sam na drugu stranu: prema ljudima koji su ne samo svedoci tragedije kao i ja, već je ona deo njihovog života. Iskra svetla ili mrak u njihovim očima – kazuju sve”,  izjavio je Petričić u razovoru sa novinarkom Marinom Bulatović, istaknutom medijskom predstavnicom srpske dijaspore u Kanadi.

Izložba “Nevini posmatrači” sadrži oko 40 fotografija iz Kine, Japana, Nepala, Jordana, Severne Koreje, Francuske (Pariza), Engleske (Londona), Filipina, Islanda, Kolumbije, Vijetnama, Izraela, Antarktika, Indonezije, Libana, Singapura… a tu je i jedna fotografija iz Beograda sa Kalemegdana – Beograđanin čita novine.

“Naziv izložbe je ‘Nevini posmatrači’ jer su ljudi koje vidite na mojim slikama pogođeni prirodnim nepogodama i oni su tu usred tog užasa samo zbog ‘više sile’ – oni nikako nisu krivi za tu situaciju u kojoj su se našli. Bio sam svedok i radio sam mnogo TV-reportaža o tim ljudima. Čovek se ipak uvek nekako snađe i život nastavi da ide svojim tokom”,  ispričao je autor.

Kao primer je naveo fotografiju “Nepal – tri žene” na kojoj se video tri žene u crvenim haljinama koje su krenule da beru kukuruz, čaj ili aromatične biljke iako zemljotres još traje.

Od 2011. do 2015. Petričić je bio dopisnik sa Bliskog istoka za “Nacional” (The National), sa sedištem u Jerusalimu gde je živeo četiri godine.

Pokrivao je pobune Arapskog proleća iz Egipta, Libije, Sirije i Tunisa. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, a 2014. godine njegovo izveštavanje o sirijskom ratu osvojilo je glavnu kanadsku televizijsku novinarsku nagradu, (Canadian Screen Award) za najbolju reportažu.

Kustosi izložbe fotografija “Nevini posmatrači” koja traje do 26. juna 2022. su Koulin Klensi i Diter Hesel iz Helio Galerije, kao i Bisa i Milan Šćekić pripadnici srpske zajednice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x