Tabaković sa direktorkom MMF-a: Srbija prepoznatljiva po ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Represent
Podelite vest

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je u razgovoru sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Кristalinom Georgijevom istakla da je Srbija prepoznatljiva po ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti i stabilnom kursu dinara prema evru, saopštila je danas NBS.

“Srbija je danas prepoznatljiva i po velikim ulaganjima u infrastrukturu, uz kapitalne investicije koje premašuju sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Sve to, uz ukupnu stabilnost, doprinelo je da oko 60 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu bude usmereno u Srbiju”, rekla je guverner Tabaković.

Na sastanku održanom juče u Švajcarskoj, u okviru obeležavanja 30 godina Кonstituence Švajcarske u MMF-u, Tabaković i Georgijeva su razgovarale i o aktuelnim globalnim uslovima koje karakteriše rast svetskih cena nafte i hrane, o adekvatnim odgovorima politika na aktuelne izazove i perspektivama rasta i razvoja.

Tabaković je govorila o brzoj reakciji nosilaca politika u Srbiji kako bi se obezbedila sigurna ponuda energenata, pomoglo privredi da bolje posluje u aktuelnim uslovima i kako bi se ublažio prenos visokih globalnih cena primarnih proizvoda na domaće tržište, navodi se u saopštenju NBS.

Ona je istakla da je i MMF donoseći odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa Srbije ocenio da Srbija ima dobar sistem za upravljanje u kriznim situacijama, a srednjoročni izgledi rasta ostaju povoljni zahvaljujući posvećenosti vlasti strukturnim reformama.

Georgijeva je kazala, kako je navedeno, da je Srbija zaslužila poštovanje, posebno imajući u vidu dobre makroekonomske osnove koje su kreirane u prethodnom periodu, i ocenila da je postojala volja i snaga da se  donesu nepopularne ali neophodne mere koje su doprinele stabilizaciji javnih finansija, a zatim i dinamičnom rastu po kojem je Srbija prepoznata.

Pohvalila je i rast koji je Srbija zabeležila prošle godine kao i ukupan projektovani srednjoročni makroekonomski okvir.

Guvernerka NBS je o ekonomskoj saradnji Srbije i Švajcarske razgovarala sa ministrom finansija Švajcarske i članom švajcarskog Saveznog veća Ulijem Maurerom, kao i sa guvernerom Švajcarske narodne banke Tomasom Jordanom.

Na tim sastancima je ukazano da švajcarske firme u Srbiji zapošljavaju više od 12.000 radnika i da su strane direktne investicije iz Švajcarske premašile dve milijarde evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x