Tadić: Rezolucija EP značajan korak u borbi za ponavljanje izbora i povratak demokratije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da ta stranka nastavlja borbu za ponavljanje izbora i povratak demokratije u Srbiju, dodajući da rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) o izborima vidi kao značajan korak u toj borbi.

“SDS podržava donošenje rezolucije EP u kojoj se jasno navodi da izbori u Srbiji nisu bili slobodni i pošteni i da članovi EP pozivaju na nezavisnu istragu o izbornim neregularnostima. Pozdravljamo napore naših kolega iz opozicije koji su u EP izneli činjenice u vezi sa izbornom krađom i ukazali na pogubno urušavanje demokratije u Srbiji”, napisao je Tadić na društvenoj mreži Iks (X).

Tadić, koji je bio predsednik Srbije od 2004. do 2012. godine, naglasio je da ta rezolucija mora biti isključivo u funkciji borbe za očuvanje demokratije u Srbiji i da ne sme biti upotrebljena kao instrument ucene Srbije u kontekstu rešavanja kosovskog problema.

“EU ima priliku da nakon decenije pokaže stvarnu posvećenost podršci evropskim vrednostima u Srbiji i kao snažno proevropski orijentisana stranka izražavamo nadu da ovaj put neće propustiti da to učini i da demokratija neće više biti na oltaru antidemokratskih ucena u svrhu rešavanja pitanja Kosova”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, međunarodna podrška aktuelnoj vlasti “u zamenu za servilnost na temi Kosova”, doprinela je urušavanju demokratije u Srbiji i padu podrške evrointegracijama.

“Budućnost naše zemlje zavisi od prekida takvog trenda i ova rezolucija budi nadu da će Srbija ponovo imati podršku EU na putu ka članstu kao demokratska i suverena država”, dodao je Tadić.

Govoreći o zahtevu za poništavanje izbora, ocenio je da su, uprkos tome što je formalno konstituisan novi saziv Skuštine Srbije, institucije formirane na “temelju krađe glasova građana” i da kao takve ne mogu imati legitimitet.

“Politički život u Srbiji je u potpunosti blokiran i opstanak demokratije zavisi isključivo od nastavka najsnažnije borbe protiv izborne krađe i ponavljanja izbora u Beogradu i na republičkom nivou”, rekao je Tadić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x