Tanasković: Poljoprivrednici neće da razgovaraju, sve tačke dogovora iz maja ispunjene

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Podelite vest

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas, povodom protesta poljoprivrednika koji je ušao u treći dan, da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, ali da su sada dostavljeni potpuno novi zahtevi, ističući da istovremeno poljopriverenici ne žele da razgovaraju sa predstavnicima države.

“Vrata i Ministarstva i Vlade i Predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju”, rekla je ministarka za RTS.

Ona je istakla da je prethodnih dana pozivala predstavnike udruženja poljoprivrednika na razgovore, kao što ih je na pregovore pozvala i premijerka Ana Brnabić, ali da nisu pristali na ponudu.

Tanasković smatra da su protesti politički obojeni, jer, kako je ponovila, poljoprivrednici neće da razgovaraju.

“U poslednjem dopisu oni su to napisali”, rekla je ministarka.

Ističe da je od 13 tačaka dogovora iz maja svih 13 ispunjeno, a da je u nedelju dobila nove zahteve.

“Sporazum iz maja meseca je jasno definisao isplatu subvencija u 2023. godini. Nisu verovali da će država to sprovesti i zato su insistirali da imamo potpisan sporazum. Super što smo potpisali. Ali, baš zato što su isplaćene, subvencije se više ne spominju, osim subvencije za mleko”, rekla je ministarka.

Navela je i da će subvencije za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara koje će se rasporediti na 34 mere za poljoprivrednike.

Tanasković je pozvala sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, jer je taj novac namenjen njima.

Udruženja poljoprivrednika protestovala su u ponedeljak i utorak, zbog, kako kažu, lošeg položaja u kojem se nalaze.

Nastavljaju protest blokadom pojedinih saobraćajnica u različitim delovima zemlje.

Traže takozvani “plavi dizel” bez akcize, povećanje subvencija po hektaru na 300 evra kao i uređenje tržišta – Zakonom o robnoj berzi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x