Tepić za uvođenje poreza na ekstra zaradu, Brnabić protiv

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV)
Podelite vest

 Predsednica poslaničke grupe “Ujedinjeni” u Skupštini Srbije Marinika Tepić je zatražila da Vlada Srbije uvede porez na ekstra zarade u vreme ekonomske i energetske krize, kako bi obezbedila novac za povećanje plata prosvetnih i zdravstvenih radnika.

“Od uvođenja ovog poreza budžetski prihodi u idućoj godini bu bili uvećani za milijardu evra. Tim novcem bi mogle da bude povećane osnovne zarade nastavnika na 100.00 dinara, lekara na 150.000 i medicinskih radnika na 85.000 dinara”, rekla je Tepić u Skupštini Srbije u raspravi o predlogu budžeta za narednu godinu.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da Vlada za sada neće uvoditi porez na ekstraprofit.

“To bi bilo kobno po investicioni ambijent za koji se svaki dan borimo da ga unapredimo”, kazala je Brnabić.

Tepić je zamerila premijerki što je tokom rasprave u odgovorima opozicionim poslanicima koristila, kako je ocenila, “uličarski rečnik” i sa njima se obračunavala na tabloidan način.

“Na svaku kritiku ste reagovali vređanjem, vraćanjem na period pre 10 ili 15 godina. Treba da odgovorite konkretno na predloge i kritike”, kazala je Tepić.

Premijerka je negirala da je koristila “uličarski rečnik” i navela da je najgrublja reč koju je koristila u odgovoru opoziciji bila “licemeri”.

Brnabić je dodala da je Tepić nju ranije nazvala “homopremijerka” čime je uvredila ne nju nego sve pripadnike te manjinske zajednice.

“Ja moram da odgovaram na kritike, ali i svim građanima Srbije koliko su neke stvari besmislene i koliko je prisutno licemerje”, kazala je premijerka i dodala da je licemerno što je Tepić rekla da u Srbija inflacija “divlja”, iako je veći rast cena u nekim razvijenijim zemljama.

Povodom komentara o tome da će budžet za privredu naredne godine biti smanjen u odnosu na ovu godinu ona je rekla da je razlog što više nema subvencija za nabavku fiskalnih kasa.

Ona je potvrdila da je u apsolutnom iznosu veći iznos subvencija za strane investitore nego za domaće, jer oni više ulažu nego domaći, ali da je pođednak broj projekata domaćih i stranih investitora koji su subvencionisani.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x