Tinejdžeri na sedenću: Jubilarna peta škola pletenja u Pirotu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Media & reform centar Niš
Podelite vest

Jubilarna peta škola pletenja za decu, starije, ali i turiste održana je protekle nedelje tokom  Pirotskog leta u Muzeju Ponišavlja u ovom gradu. Cilj škole jeste očuvanje i negovanje tradicije, a ove godine je pripremljen rad sa motivima pirotskog ćilima po kome je Pirot inače poznat.

Milica Bačević; Foto: Media & reform centar Niš

Kako kaže predsednica udruženja „Kraljičin vez“ Milica Bačević koja je pokrenula inicijativu, ovo je mali jubilej škole pletenja koju je otvorio bugarski konzul u Nišu.

„On je bio predstavnik turista iz Bugarske koji su prve tri godine dolazili kod nas. Poslednje tri godine ih nema u tolikom broju zbog kovida, ali smo  imali polaznike iz Nemačke. Radionice traju četiri dana, što je malo da se nauči pletenje, ali je dovoljno da se savladaju prve veštine i neki noviteti u pletenju. Prvih godina smo imali samo nekoliko tinejdžera, već druge i treće godine imali smo i mlađe i starije korisnike, sa iskustvom i bez iskustva. Imali smo i polaznike koje su od samog starta sa nama, i kod nas su naučili da pletu i usavršili svoje veštine, pa smo na bazarima koje smo imali, postavili njihove radove na prodaju, što je za nas pokazatelj da smo uspeli da očuvamo zanat od zaborava, kao i tradiciju našeg kraja, ali i da donesemo zaradu, što je i bio cilj“, kaže Bačevićeva.

Ove godine pripremili su rad motiva pirotskog ćilima na pletenim proizvodima.

„Nastavićemo da učimo, iscrtali smo šeme i oni će nastaviti u toku godine da se bave time, da usavršavaju tehnike, i već naredne godine očekujemo više motiva i složenije stvari koje ćemo da radimo“, ističe ona.

Ovogodišnja škola pletenja održava se u okviru pirotskog leta.

Vesna Stanković; Foto: Media & reform centar Niš

Članica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Pirota Vesna Stanković ističe da sa udruženjem „Kraljičin vez“ sarađuje već tri godine u okviru škole pletenja.

„Nama je značajna saradnja zbog socijalizacije korisnika, ali i drugih aktivnosti koje pletenje može da pomogne u razvoju dece, ali i zbog održavanja tradicije i povratka starom zanatu. Sam ambijent u muzeju je jako prijatan, a kroz rad i aktivnosti koje imamo, mi možemo našem programu uvesti dodatnu aktivnost – pletenje. Najmlađi korisnici motaju vunicu i razvijaju svoju motoriku, stariji koji su spretni koriste i igle“, dodaje Stankovićeva.

Jedna od prvih članica udruženja „Kraljičin vez“ Slavica Pančić kaže da je udruženje poraslo, jer su na početku bile samo njih četiri.

„Ja sam se priključila još od prvog dana u školu pletenja. Imali smo goste, bile su devojčice iz Valjeva. Ove godine je nešto manje, jer je kraj sezone, ali imamo naše verne drugare koji svake godine dolaze. U početku smo bile četiri, sada nas je mnogo više, udruženje raste i nama to mnogo znači. Milica nas okupi jednom godišnje, lepše bi bilo da je više puta, ali za to nema sredstava. Znamo i da zapevamo posle štrikanja, uživamo u prelepom ambijentu. Ja sam već baka i zaista koristim ove dane da ih provedem lepo“, ističe Pančićeva.

Slavica Pančić; Foto: Media & reform centar Niš

Iz ovog udruženja dodaju da će se škola pletenja nastaviti i ubuduće da radi na očuvanju starog zanata u ovom kraju.

Tagovi

Povezane vesti: