Toskić (Partneri Srbija): Ima zloupotrebe u oblasti upravljanja poverljivim podacima u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija Ana Toskić izjavila je da u Srbiji sigurno ima zloupotreba u oblasti upravljanja poverljivim podacima, kao i namernih i slučajnih propusta.

“Zloupotrebu podataka možemo da vidimo po nekim informacijama koji i dođu do medija. Posebno informacije koje cure iz istrage koje su takođe označene oznakama tajnosti”, kazala je Toskić za Insajder.

Toskić je rekla da su retki slučajevi kada se zaista utvrđuje odgovornost onih koji poverljive podatke stave na uvid.

“Mi se suočavamo s paradoksom – i nije slučaj samo u Srbiji jer se i u Americi desilo nešto slično – s jedne strane sve se više dokumenata označava oznakom tajnosti a sve je manje kontrola kako se zakon o tajnosti podataka sprovodi. Sve je veći broj ljudi koji imaju pristup tajnim podacima unutar sistema”, navela je Toskić.

Prema njenim rečima, pristup poverljivim podacima po automatizmu imaju samo predsednik države, premijer i predsednik skupštine, dok svi ostali moraju da imaju sertifikat za pristup poverljivim informacijama, koji se izdaje posle temeljne bezbednosne provere.

“Samo prošle godine, Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost izdala je oko 6.800 sertifikata za pristup poverljivim informacijama”, navela je Toskić.

Ona je rekla da provera za izdavanje sertifikata podrazumeva temeljan proces, odnosno da bi trebalo da bude ali da se postavlja pitanje ko ga na kraju dobija ako postoji podatak o tako velikom broju izdatih sertifikata.

Toskić je dodala da razlog za veće izdavanje sertifikata može da bude zbog toga što je sve veći broj podataka označen oznakom tajnosti i da se možda povećao broj onih koji vrše različite vrste analitičkih poslova unutar javnih organa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x