Turistički voz živopisnom Sićevačkom klisurom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: PD Preslap
Podelite vest

Turistički voz rekonstruisanom prugom od Niša do Svrljiga i dalje živopisnom Svrljiškom klisurom prema Кnjaževcu je relanost i mogućnost prezentacije turističkih potencijala na čijem uvođenju ćemo zajedno raditi, dogovorili su se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, narodni poslanik Milija Miletić i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković.

Ta opština zainteresovana je da se priključi Turističkoj regiji istočne i južne Srbije koju Niš uskoro planira da formira.

Timok, kroz slikovitu Svrljišku klisuru gde je snimljeno sedam domaćih filmova, krivuda i probija se između strmih obronaka planina, a na pruzi je 36 tunela i gotovo toliko mostova. Neke od njih, na pruzi građenoj početkom 20. veka, projektovao je naš poznati naučnik Milutin Milanković.

Foto: www.ni.rs

“Ideja je da gradska autobuska linija koja sada ide do poslednjeg niškog sela Vrela bude produžena do Svrljiga i da tako, uz rehabilitovani put od Donje Vrežine do Malčanske petlje, bude bliže Nišu”, rečeno je u razgovoru.

Belmužijada je brend Svrljiga koju je za tri dana ove godine posetilo 120.000 ljudi.

“Svrljižani čuvaju svoje stare zanate, kraj je bogat lekovitim biljem, krije mnoga turistička čuda i kulturno-istorijske znamenitosti počev od kamenog doba”, istakli su sagovornici.

NIŠEVAČKA KLISURA: Nenad Ranđelović

Za slično povezivanje sa gradom zainteresovane su opštine Merošina, Doljevac i Gadžin Han što je povod da počnemo da razmišljamo o drugačijoj organizaciji međumesnog saobraćaja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x