Tužilac za visokotehnološki kriminal: Broj pretnji preko interneta u Srbiji ima uzlaznu putanju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Predsednik Visokog saveta tužilaštva i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je da broj pretnji preko interneta u Srbiji ima uzlaznu putanju, kao i da tužilaštvo pravi analize tih pretnji.

Stamenković je za televiziju N1 rekao da posle pretnji koje su upućene porodici glumice Tamare Dragičević i glumcu Petru Benčini tužilaštvo postupa u tom slučaju.

“Mi postupamo, imamo određene rezultate i oni polako sazrevaju u pravcu da lice ili lica koja su uputila pretnje budu identifikovana. Postupak traje jer su u pitanju društvene mreže koje nemaju bazu u Srbiji, pa je nekad ta međunarodna saradnja brža, a nekada sporija”, izjavio je Stamenković

Odgovarajući na pitanje da li na društvenim mrežama ima puno poruka koje targetiraju različite ljude, kao i da li to targetiranje čine i predstavnici vlasti, Stamenković je rekao da je u Krivičnom zakonu tačno precizirano šta je krivično delo.

Prema njegovim rečima, da bi tužilaštvo postupillo, mora da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se onda pokreće postupak po službenoj dužnosti.

U Krivičnom zakonu, kako je dodao Stamenković, jasno su opisana dela koja se smatraju krivičnim i tužioci to ne mogu proizvoljno tumačiti niti imaju ovlašćenja da proizvoljno postupaju.

“Na primer, u slučaju dela ugrožavanje sigurnosti za koje se kaže ‘ko ozbiljnom pretnjom, da će napasti na život i telo određenog lica ili njemu bliskog lica ugrozi sigurnost’ svaka od ovih navedenih reči predstavlja biće krivičnog dela i ako nemamo sve ove elemente, onda nije u pitanju krivično delo”, rekao je tužilac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x