U blizini Sokobanje viđena nova vrsta ptice u Srbiji – veliki morski gnjurac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FaceBook Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije video printscreen
Podelite vest

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su u blizini Sokobanje njihovi ornitolozi otkrili novu vrstu ptice u Srbiji – velikog morskog gnjurca (Gavia immer).

“Tokom redovnih terenskih aktivnosti, ornitolozi Slobodan Marković i Danilo Penić su, u blizini Sokobanje na jezeru Bovan, 26. decembra imali su sreće da prvi put u Srbiji fotografišu i sa sigurnošću potvrde prisustvo velikog morskog gnjurca”, navodi se u saopštenju.

U knjizi “Ptice Srbije – kritički spisak vrsta” piše da je ova vrsta beležena na nekoliko zasebnih lokaliteta počev od 1939. godine, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza, njeno posmatranje nije nikada potvrđeno, a podaci nisu smatrani verodostojnim.

Veliki morski gnjurac, koji je zabeležen u svom zimskom ruhu, dugačak je do 88 centimetara, a raspon krila mu doseže do 148 centimetara. U Evropi se gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope.

Ova ptica se prilagodila životu u vodenim površinama, hrani se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu, a noge koje su smeštene iza polovine tela “savršena” su vesla u vodi, dok se na kopnu kreće tromo, u žabolikim skokovima.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x