U Donjem Barbešu ovca ojagnjila šestoro jagnjadi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ljubiša Stojanović iz Donjeg Barbeša; Foto: B. Lj.
Podelite vest

Neverovatno iznenađenje priredila je Ljubiši Stojanoviću iz Donjeg Barbeša kod Gadžinog Hana jedna od njegovih 13 ovaca, ojagnjivši minulog petka čak šestoro jagnjadi.

Ljubiša, koga svi u njegovom kraju zovu zovu Tarzan jer je kao osnovac mnogo voleo filmove sa Tarzanom, čuva ovce od najranijeg detinjstva, ali nikada ni jedna ovca u njegovom stadu nije ojagnjila više od tri jagnjadi. Brojne prinove u Tarzanovoj pojati svi nazivaju pravim čudom, jer ni najstariji meštani ne pamte da je u njihovom selu, ali i na području opštine Gadžin Han ovca ojagnjila šestorke.

Kažu, čuli su za četiri jagnjadi, ali nikada za pet, a kamoli za šest. Ni sam Ljubiša nema objašnjenje za tako veliki broj jagnjadi, ali ističe da nije bilo veštačkog osemenjavanja, već je priroda odradila svoje.

Ovca ojagnjila šest jagnjadi; Foto: B. Lj.

“Ta ovca ima četiri godine i već prve godine kada se jagnjila imala je tri jagnjića. Prošle godine je imala dva, a sada šest. Nisam se nadao. Kada sam došao da obiđem ovce zatekao sam pored nje dva jagnjeta, vrlo brzo je ojagnjila još jedno, pa još jedno. Mislio sam da je završila sa jagnjenjem, međutim, ponovo je bila uznemirena i ojagnjila je još dva. Uhvatio sam se za glavu, pomislio sam šta ću sa tolikim jagnjićima, ali sam onda rekao sam sebi: “Šta je tu je, čuvaću ih. Neće biti lako, pomučiću se, ali biće sve dobro”, istakao je Ljubiša.

Prema njegovim rečima, ovca nema naravno dovoljno mleka za svih šest jagnjadi tako da ih njegova supruga i on dohranjuju uz pomoć flašice sa cuclom. Mleko kupuju u prahu i rastvaraju, a namenjeno je zapravo za hranjenje teladi.

“Ojagnjili su se mali poput prasića, ali sad su već priporasli. Već skakuću i igraju se po pojati. Da porastu još malo pa ću da ih čuvam zajedno sa drugim jagnjićima i ovcama. Da ojačaju pa ću ih sa ostalima na pašu”, rekao je Ljubiša.

Dodao je da mu čuvanje ovaca ne predstavlja teret već pravo uživanje. Brine puno o ovcama i ne propušta ni jedan dan da ih ne izvede na ispašu ma koliko bio umoran od drugih poslova.

„Imao sam svoje stado i dok sam radio u „Vulkanu“ u Nišu, a i sada kada sam u penziji. Ranije sam imao dvadesetak ovaca, ali sam smanjio na desetak jer supruga i otac koji ima 90 godina više ne mogu da mi pomažu toliko kao pre”, kazao je Ljubiša.

Istakao je da je područje Donjeg Barbeša, ali i čitave opštine Gadžin Han “bogom dano” za čuvanje i ispašu stoke, ali da na žalost ovaca, kao i koza i krava ima neuporedivo manje nego pre 30, 40 ili 50 godina, jer se i broj stanovnika mnogo smanjio.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x