U Gazi stupilo na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

( AP Photo/Fatima Shbair)
Podelite vest

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze stupilo je jutros na snagu, a u toku dana oslobođeno 13 talaca.

Katar je zajedno sa Egiptom i SAD posredovao sporazumu o primirju na osnovu kojeg će biti oslobođeno 50 talaca koji se zatočeni u Gazi u zamenu 150 palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Prvobitno je bilo planirano da primirje stupi na snagu u sredu, ali je odloženo za danas u sedam sati ujutro, po lokalnom vremenu. Prvo oslobađanje talaca, 13 žena i dece, oko 16 sati.

Dva sata pre početka primirja zvaničnik palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Munir al Burš izjavio je za agenciju Frans pres da su izraelski vojnici ušli u indonežansku bolnicu gde se još uvek leči 200 pacijenata.

Izraelska vojska nije komentarisala situaciju u toj bolnici, ali je navela da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u kibucu u blizini granice sa Gazom.

Hamas je potvrdio “potpuni prestanak vojnih aktivnosti” tokom četiri dana kada će 50 talaca biti pušteno u zamenu za oslobađanje 150 zatvorenika, po tri palestinska zatvorenika za svakog oslobođenog taoca.

Izrael je objavio listu od ukupno 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu u zamenu za taoce, uključujući 33 žene i 267 mlađih od 19 godina. Među njima je 49 članova Hamasa.

Međunarodna zajednica je pozdravila sporazum o primirju, kao prvi korak ka mogućem dužem prekidu vatre.

U Izraelu su vlada i vojska su najavile da će borbe biti nastavljene u cilju eliminisanja Hamasa na kraju primirja koje se može obnavljati dok ne budu pušteni svi taoci.

“Mi ne zaustavljamo rat nastavićemo do pobede”, rekao je šeg Generalštaba Izraela general Herci Halevi.

Vojni portparol Danijel Hagari izjavio je da je preuzimanje kontrole nad severom Pojasa Gaze prvi korak u dugom ratu i da se Izrael sprema za nove faze.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je izjavio da primrje ne može viti samo pauza i pozvao da se iskoristi da spreči obnovu sukoba.

Rat je izazvan iznenadnim napadima Hamasa na Izrael 7.oktobra.

Ubijeno je više od 1.200 ljudi, a oko 240 oteto i odvedeno u Gazu.

Izrael je potom zapretio da će uništiti Hamas i bez prestanka bombardovao pojas Gaze, a posle pokrenuo i kopnenu ofanzivu u kojoj je poginulo više od 14.800 Palestinaca, među njima više od 6.000 dece, kako tvrdi vlada Hamasa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x