U Kragujevcu uskore kreće probna proizvodnja novog električnog vozila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube NEW HOUSE DESIGN printscreen
Podelite vest

Probna proizvodnja automobila na električni pogon u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu počeće u narednim nedeljama, te će se uskoro “maskirani” model voziti na kragujevačkim ulicama kao i širom Šumadije.

To saznaje Beta od dobro obaveštenog izvora, koji objašnjava da su sakrivanje izgleda novog modela i probna vožnja sa maskom praksa fabrike automobila, uoči zvaničnog predstavljanja javnosti koje se očekuje najverovatnije na leto.

Kragujevčani se sećaju da se i automobil “fijat 500L”, uoči promocije, najpre vozio maskiran”, u okviru probne vožnje, tako da se ništa nije moglo videti sem veličine automobila. Serijska proizvodnja ektričnog automobila u punom kapacitetu, u dve smene, trebalo bi da počne u oktobru.

Prema nezvaničnim saznanjima, električni automobil koji će se proizvoditi u Kragujevcu nema nikakve sličnosti sa “pandom”, veći je i podseća na gradski SUV. Iskorak će biti vidljiv i u pogledu električnog motora koji će biti ugrađen u novi model.

U Samostalnom sindikatu Stelantisove fabrike u Kragujevcu navode da se zaposlenima, kojih je oko 500, pridružilo više od 100 radnika koji su bili na privremenom radu u Stelantisovim fabrikama automobila u Slovačkoj i Poljskoj.

Predsednik fabričkog sindikata Saša Đorđević je rekao agenciji Beta da se prva grupa radnika iz Slovačke vratila u Kragujevac krajem decembra, a poslednja krajem februara, i da su se svi odmah po povratku uključivali u rad fabrike.

On je kazao da je Stelantis pozvao ove radnike da se vrate u Kragujevac šest meseci pre isteka roka od dve godine koji je bio predvidjen za angažovanje u inostranstvu.

“Oni su se vratili ranije u našu fabriku, posle godinu i po dana rada u inostranstvu, zbog potreba proizvodnje u Kragujevcu, što je takođe dobar znak da se sve u vezi sa početkom proizvodnje novog automobila odvija planiranim tempom”, rekao je Đorđević.

On je objasnio da su ovi radnici za vreme rada u inostranstvu “zamrzli” svoj radni status u kragujevačkoj fabrici, odnosno da su imali ugovor o neplaćenom odustvu u trajanju od dve godine. Prema ugovoru, njima je uoči odlaska isplaćen binus od 11.000 evra, a po povratku 6.000 evra, s tim što je ovaj iznos umanjen budući da su radnici proveli u “pečalbi” kraće od dve godine.

Đorđević je naveo da su na fabričkoj kapiji primetni i novi mladi radnici, njih oko 50-ak, a da se “ozbiljniji prijem” novih radnika čekuju u aprilu ili maju.

Prema rečima Đorđevića, koji je i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca, ima bojazni zbog aktuelne situacije i da li će se tenzije oko političkih pitanja kao što su Kosovo ili Republika Srpska odraziti na domaću ekonomiju, pa i planove poslovanje Stelantisa.

On je izrazio očekivanje da se mora pronaći političko rešenje, kako bi se očuvala ekonomska stabilnost.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x