U nedelju drugi koncert 11. festivala BUNT

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BUNT.rs
Podelite vest

Drugi koncert festivala BUNT biće održan u nedelju, 3. decembar a nazvan je “BUNT maraton zvezda” koji će okupiti umetnike najvišeg ranga iz Slovenije, SAD i Austrije, saopštili su organizatori.

“Iz Slovenije nam dolazi duvački kvintet SLOWIND, sastavljen od vrhunskih duvača, solista, kamernih muzičara i članova Slovenske filharmonije”, rekao je agenciji Beta jedan od organizatora Ljubiša Jovanović.

Oni će nastupiti sa delima Rusela, Pulanka, Nine Šenk, ali i Dejana Despića, uz pomoć pijaniste Peđe Mužijevića, koji već više decenija živi i radi u Njujorku, kao pedagog, solista, kamerni muzičar i potpredsednik fondacije Barišnjikova.

Mužijević će svirati i kao solista izuzetan program nazvan “Hommage a Mixtape” u rasponu od baroka do savremenih kompozicija Silvestrova, Kramba, Feldmana i drugih, rekao je Jovanović.

Finale koncerta će pripasti solo flautisti Bečke filharmonije i velikom solisti koji nastupa širom sveta, Karl Hajncu Šicu (Karl Heinz Schütz), koji će u duu sa Peđom Mužijevićem izvoditi muziku Betovena, Vilija i Prokofjeva.

“To izuzetno veče će biti realizovano uz pomoć SOKOJ-a, Austrijskog kulturnog foruma, Slovenačke ambasade u Beogradu, EU info centra i Europa Nostre”, dodao je organizator.

Koncert počinje u nedelju u 20.00 u dvorani Kolarca, a cene ulaznica su 1.000 i 1.500 dinara.

Festival BUNT, 11. po redu, održava se od 19. novembra do 24. decembra u dvoranama Kolarca, Lole, Zvezdara teatra i Legata Slavenski nastupiće muzičari iz Srbije, Slovenije, Austrije, SAD i Kanade.

BUNT nastavlja da promoviše najviše evropske ciljeve kulture, kulturne zaostavštine i demokratije, negujući poseban odnos prema stvaralaštvu mladih i posebno osetljivim grupama stanovništa, medju kojima su i mladi sa autizmom.

BUNT je ambasador Europa Nostre u Srbiji i deo je projekta MERITA, jednog od najznačajnijih evropskih umetničkih projekata današnjice.

Pre više od jedne decenije BUNT je započeo svoju misiju i danas je, neizmenjenu, nastavlja, navodi se u manifestu BUNT festivala.

Kao veliku snagu i vrednost BUNT oseća domaće stvaralaštvo. Zato će na ovom BUNT-u biti izvedeno ukupno 30 kompozicija srpskih autora od čega će čak 15 biti premijere. Ovog 11. po redu BUNTA centralno mesto pripada našem muzičkom ocu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

BUNT nastavlja da okuplja umetnike i stvaraoce koji su usmereni ka suštini i dubini, daleko od bilo koje vrste estradizacije ove umetnosti.

Festival podržava mlade stvaraoce, kompozitore i izvodjače. Želi da osnaži svakog pa se sa pažnjom i ljubavlju okreće i osetljivim grupama među kojima su i mladi sa autizmom.

Jedan dan festivala, ove godine će to biti u subotu, 23. decembra, posvećen je tradicionalno velikom prijatelju festivala, preminulom glumcu i humanisti Damjanu Dikliću, navodi se u saopštenju.

BUNT ostaje na svom putu. Najviše civilizacijske vrednosti i moć umetnosti mogu da unesu svetlost u svakodnevni život. Moto festivala je “BUNT, ZA MUZIKU”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x