U Prokuplju otvorena izložba o Gvozdenom puku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Film Club Prokuplje video printscreen
Podelite vest

U sklopu obeležavanja 110. godine od mobilizacije “Gvozdenog puka” danas je u Narodnom mizeju Toplice, otvorena multimedijalna i interaktivna izložba “Gvozdeni puk najodlikovanija ratna jedinica u Kraljevini Srbiji”, autora Darka Žarića istoričara prokupačkog Muzeja.

Otvaranju izložbe su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Antić i akademik Dragan Simeunović.

Obraćajući se prisutnima akademik Simeunović je rekao da je “Gvozdeni puk” najodlikovanija i najelitnija jedinica Srpske vojske u istoriji ratovanja i da Topličani treba time uvek da se ponose i nikad ne zaborave svoje pretke.

“Elitna jedinica znači da su uvek napadali, nikad se nisu povlačili i svesno se žrtvovali za odbranu svoje zemlje Srbije, kazao je Simeunović naglasivši da je tokom Prvog svetskog rata i kasnije Toplica bila i ostala jedan od najpatriotskijih krajeva u ovom delu Evrope.

Prisutnima se obratio i državni sekretar Zoran Antić rekavši da mu je velika čast i zadovoljstvo da prisustvuje izložbi posvećenoj srpskim junacima i da učestvuje u organizaciji proslave velikog datuma 110 godina od mobilizacije Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihajlo – Gvozdenog puka.

“Toplica ima čime da se ponosi i šta da slavi, jer zaista treba da se ponosi svako ko je potomak pripadnika Pešadijskog puka ‘Knjaz Mihajlo’ i meni je čast da sam i sam kao potomak srpskog ratnika, ovde na otvaranju izložbe velikim srpskim ratnicima u čast”, kazao je Antić.

On je rekao da je toplički kraj oduvek junački i podsetio da se u ovom kraju dogodila i Bitka na pločniku, prva velika pobeda Srpske vojske nad daleko nadmoćnijom vojnom silom Otomanske imperije.

“Nakon toga dolazi do “Boja na Kosovu” koji jeste velika vojna pobeda na bojnom polju, po svim istorijskim, međunarodnim izvorima, jedino smo ga mi prihvatili kao poraz”, kazao je Antić.

On je objasnio da je nakon strašnih gubitaka koje je pretrpela Srpska vojska na Kosovu, kada su gotovo svi izginuli, ostao prazan prostor za nadiranje turskih snaga jer nije ostao niko ko bi ih sprečio u tome.

“Toplica je oduvek bila srce odbrane i bezbednosti Srbije, kazao je Antić i dodao da je za požrtvovanost u odbrani zemlje svaki vojnik legendarnog “Gvozdenog puka” odlikovan nekim odličjem tadašnje Kraljevine Srbije.

“Ali kako je poznato da se bitke dobijaju na bojnom polju, a gube u miru i mi smo imali nesreću da umesto da imamo veliku i jaku državu Srbiju, dobijemo jednu veštačku tvorevinu koja nikome ništa dobro donela nije”, zaključio je Antić.

Govoreći o postavci koja je danas prikazana javnosti njen autor istoričar Darko Žarić je rekao da je “Gvozdeni puk” bio legendaran po svemu i po odzivu na mobilizaciju, kada se prijavilo 64.000 vojnika, više nego ih je bilo u vojnoj evidenciji, pa je mobilizacija bila veća od sto odsto.

Takođe je rekao da su pripadnici tog puka bukvalnio desetkovani jer je u prvom sazivu od više od 2.000 vojnika nakon albanske Golgote ostalo samo 500 živih.

Žarić je naglasio da je iz redova Drugog gvozdenog puka poniklo čak 11 generala Srpske vojske, da je 229 vojnika i oficira ponelo najveće odličje “Karađorđevu zvezdu”, a da su neki i dva puta njome odlikovani.

Izložba posvećena Gvozdenom puku može se pogledati i virtuelno putem medijske prezentacije koja se nalazi na sajtu prokupačkog muzeja na https://muzejtoplice.org.rs/.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x