U Skupštini održan skup o femicidu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/ninocare
Podelite vest

Ženska parlamentarna mreža i Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova organizovali su u Skupštini konferenciju “Institucionalni odgovor na femicid u Srbiji” sa ciljem da se taj problem učini vidljivim i da se češće govori o ravnopravnosti u društvu.

Jedan od uvodničara, potpredsednica Skupštine Snežana Paunović izjavila je da ne postoji precizan podatak o broju žrtava, ali da se zna da se femicid događa uglavnom zbog loših partnerskih odnosa i da je žena najačešće žrtva svog partnera.

“Kada razmenimo iskustva sa ministarstvima i civilnim sektorom nadam se ćemo doći do rešenja koje će unaprediti Zakon o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije kako bi se izborili protiv ove pošasti”, rekla Paunović.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Muamer Bačevac rekao je da je ravnopravnost muškaraca i žena ustavni princip i strateško opredeljenje države, a da je statistika ipak neumoljiva i ukazuje da pored modernih evropskih zakona i dalje imamo ovaj problem.

“Današnje okupljanje ima za cilj da ovaj problem učinimo vidljivijim, da kažemo da nešto nije dobro i pored dobrih zakona. Rešenje je prevencija od vaspitanja dece preko svih institucija gde svakodnevno moramo isticati da su žene i muškarci u ovoj državi ravnopravni i moramo prevenirati agresiju koja je u porastu u svim zemljama zapadnog sveta”, rekao je Bačevac.

Skup je podržala i Sara Groen, zamenica šefa misije OEBS u Srbiji koja je istakla značaj saradnje Skupštine sa civilnim društvom u važnim pitanjima kao što je femicid.

O toj temi danas su razgovarali predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva kulture, predstavnici tužilaštva i nezavisnih institucija kao i narodni posanici.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x