U toku evakuacija Srba iz Sudana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay
Podelite vest

U toku je evakuacija Srba iz Sudana u kome su 15. aprila počeli sukobi,  potvrdio je počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti. U Sudanu se trenutno nalazi oko 100 srpskih državljana.

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti izjavio je da je u toku evakuacija srpskih državljana iz te zemlje.

“Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih džavljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski” potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti, piše Telegraf.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Usled sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni. Postignut trodnevni prekid vatre nije bio poštovan, a civili danima beže iz Kartuma. Hrane gotovo da nema, a veliki broj bolnica je onesposobljen. U sukobima je stradalo najmanje 413 osoba, a više od 3.500 je povređeno, piše Telegraf.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x