U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR)
Podelite vest

Predstavnici pet stranaka i organizacija potpisali su Principe uzajamne saradnje na lokalnom nivou u Zrenjaninu, kojim su se obavezali da zajedno rade na obezbeđivanju uslova pristojnog i dostojanstvenog života za sve građanke i građane Zrenjanina.

Sporazum su potpisale političke organizacije Srbija Centar (SRCE), Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i lokalni građanski aktivisti Zrenjaninska Akcija (ZRAK).

Kako potpisnici sporazuma navode, neposredan povod za ozvaničavanje saradnje je porast nasilja i generalno nepodnošljivo stanje u društvu, želja za promenom sistema, kao i potreba da se fokus stavi na razvoj grada.

“Zajedničkim snagama i intenziviranjem saradnje sa drugim organizacijama i pojedincima, borićemo se i institucionalno i vaninstitucionalno (protestima i građanskom neposlušnošću) da zaštitimo prava građanki i građana Zrenjanina i izborimo se za interese svih njegovih stanovnika, među kojima su visok životni standard, čista voda, vazduh i zemlja, demokratska podela vlasti, sloboda medija, politički pluralizam i vladavina prava”, navodi se u Principima.

Izričito je rečeno da ni na koji način neće sarađivati, pregovarati i udruživati se sa Srpskom naprednom strankom, kao ni sa medijima, organizacijama i privrednim subjektima bliskim režimu, dok će s druge strane njihova vrata širom biti otvorena za sve opozicione snage koje nisu u dosluhu sa aktuelnom vlašću, kao i za pojedince koji su dokazani borci protiv nestručnog, bahatog i kriminalizovanog režima koji uništava ne samo Zrenjanin, nego i čitavu Srbiju.

“Insistiraćemo na procesuiranju svih odgovornih za zloupotrebu položaja, sticanje protivpravne imovinske koristi, nanošenje štete javnim finansijama, a posebno u vezi s politički nametnutim projektima poput postrojenja za prečišćavanje pijaće i otpadnih voda Zilija i Metita, fabrike autoguma Linglong, i drugim takozvanim javno-privatnim partnerstvima na štetu javnog interesa”, navode potpisnice Principa.

Organizacije potpisnice Principa najavljuju nastavak kampanje “Da vratimo život u Zrenjanin” u letnjem periodu, i da neće odustati od vraćanja u javni govor i delovanje osnovnih vrednosti na kojima je bazirano i njihovo udruživanje, a to su solidarnost, nenapadanje i uvažavanje, odgovornost, nenasilje i tolerancija i saradnja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x