Učesnici protesta zatražili od Vučića da do Božića otera Rio Tinto iz Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FB Ekološki ustanak Grafika: Slađana Đermanović/nova.rs
Podelite vest

Protest na poziv pokreta Ekološki ustanak završen je ispred Vlade Srbije danas oko 15 časova a sa skupa je upućen “ultimatum” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, “kaže Rio Tinto marš iz Srbije”. Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom, Vučić “imati opštu mobilizaciju širom Srbije”.

Jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je sa ovog skupa uvodjenje moratorijima na iskopavanje litijuma u Srbiji, povlačenje prijava i sudskih procesa protiv učesnika prethodnih blokada saobraćaja širom zemlje i procesuiranje “onih koji su tukli gradjane” na tim skupovima.

On je poručio kompaniji Rio Tinto da im je “propao svaki evro” koji su uložili u Srbiju a predsedniku Aleksandru Vučiću da su gradjani “umorni” od njega i da je “vreme za rastanak”.

Učesnicima protesta kojih je bilo više od 1.000 obratila se i glumica Svetlana Bojković koja je kazala da se mora nastaviti s protestima protiv najavljenog projekta kompanije Rio Tinto jer su, kako je ocenila, u pitanju “opstanak, život, zdravlje”.

“To se ne sme dirati, prema tome marš Rio Tinto”, rekla je Bojković.

Protest je protekao bez incidenata i bez vidljivog prisustva uniformisanih policajaca a raskrsnica Nemanjine i Ulice kneza Miloša bila je blokirana za saobraćaj oko sat vremena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x