Udruženje pomoraca najavilo protest jer su svrstani među frilensere

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.mfin.gov.rs
Podelite vest

Udruženje pomoraca Srbije najavilo je proteste ispred Ministarstva finansija i Vlade u ponedeljak, 24. jula jer, kako su naveli, ne mogu da dozvole da pomorce ponovo svrstaju među frilensere, preneo je portal Danasa.

Protest je najavljen u trajanju od 10 do 10.30 časova ispred ministarstva, a ispred vlade od 10.30 do 11.

“Protiv smo nepotizma, neznanja i nemara koji su glavne odlike našeg trenutnog sistema. Ne zauzimamo nikakvu političku stranu, nismo ni levo ni desno, ali isto tako ne možemo da dozvolimo da pomorce ponovo ni krive ni dužne svrstaju među frilensere”, rekli su oni.

Kako su naveli, ranije započeti pregovori zapali su u ćorsokak nebrigom nadležnih ministarstava.

Udruženje, kako su naveli, želi da se konačno i jasno, zakonski, uredi status pomoraca, da se definiše poreska, socijalna i zdravstvena politika i da se pomorcima omogući da budu prepoznati u sistemu Srbije, kako bi ostvarili prava na socijalno i zdravstveno osiguranje.

Iz udruženja podsećaju da su predlog rešenja tog problema napisali i predali nadležnim ministarstvima, ali da odgovora nema već mesecima.

“Cilj našeg protesta je da pokažemo naše jedinstvo i da pošaljemo jasnu poruku državnim institucijama. Da uzmu u razmatranje Strategiju razvoja vodnog saobraćaja 2015 -2025. u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi “oslobađanje pomoraca od obaveze plaćanja poreza na dohodak za pomorce koji provedu u međunarodnoj plovidbi duže od 174 dana”.

Oni dodaju da ukoliko institucije Srbije ostanu gluve i neme na ovaj problem i nastave sa slanjem rešenja za poreze i doprinose, “onda će se u vrlo kratkom periodu preko 10.000 porodica naći u dužničkom ropstvu jer jednostavno neće biti u mogućnosti da izmire drastično visoka potraživanja nametnuta privremenim rešenjima za porez i doprinose”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x