Vazduh u Boru označen kao odličan, dvosatno zagađenje posledica uhodavanja agregata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google StreetView printscreen
Podelite vest

Povećano zagađenje u Boru, rema podacima Agencije za zaštitu životne sredine tokom dva meseca rada rekonstruisane topionice bakra u Ziđinu (Zijin Copper) zabeleženo je samo dva sata, a u toj kompaniji objašnjavaju da je to posledica “uhodavanja agregata”.

Topionica od rekonstrukcije radi 1.296 sati, a zagađenje je zebaleženo samo 18. aprila i to od 14 do 15 sati kada su merne stanice zabeležile sadržaj sumpor-dioksida do 700 mikrograma po metru kubnom, od propisanih 350, dok je ostalim danima vazduh u Boru označen kao odličan, pokazali su merni instrumenti Agencije.

Rekonstruisana topionica u koju je, po rečima menadžmenta kineske kompanije uloženo 320 miliona dolara, od čega 100 miliona u zaštitu životne sredine, počela je u aprilu prošle godine kada je i zaustavljen proces dobijanja bakra.

Nova topionica umesto nafte, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti prirodni gas, a planirano je da se u njoj godišnje proizvede do 200.000 tona bakra i tri tone zalata.

Zamenica rukovodioca Topionice Saška Tasić istakla je da će proizvodnja u novoj topionici biti bazirana na najsavremenijim poznatim metodama rada u metalurgiji, a u prvi plan je stavljena bezbednost radnika i zaštita životne sredine.

“Rad novih metalurških postrojenja neće imati negativan uticaj na radnu sredinu zaposlenih ali ni na žitelje Bora i okoline jer će nebo iznad grada biti čisto a zatvoreni ciklus prerade otpadnih voda upotpunosti će eliminisati ispuštanje takve vode u životnu sredinu”, rekla je Tasić.

U kineskoj kompaniji naglašavaju da će se proširenjem kapaciteta proizvodnje bakra stvoriti uslovi za stabilnu proizvodnju i zaradu, za zapošljavanje novih radnika, ali i većeg priliva novca u budžet Srbije i Grada Bora što će doprineti jačanju, pre svega, lokalne samouprave.

Pre dolaska kineske kompanije, koja je postala većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor, zagađenje sumpor-dioskidom u Boru bilo je i do 10 puta veće od dozvoljenog.

Jedan od najvećih ekoloških incidenta dogodio se u novembru 2010. godine, kada je u vazduhu iznad Bora bilo 31.800 mikrograma sumpordioksida po metru kubnom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x