Vetar veliki potencijal za dobijanje električne energije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas, u vetroparku „Elicio” u Alibunaru, da je neophodno da se pametno iskoriste svi prirodni potencijali kojima raspolažemo, među kojima je i vetar, da bismo bili uspešni u energetskoj tranziciji.

Đedović je na svečanosti, koju je povodom Svetskog dana vetra organizovalo „Udruženje obnovljivi izvori energije Srbije”, naglasila da studije pokazuju da je izračunata snaga vetra u najvetrovitijem području Srbije uporediva sa evropskom, ali da trenutno iz vetra dobijamo tek tri odsto električne energije.

Ona je napomenula da smo ipak nedavno oborili rekord, s obzirom na to da smo prvi put bili među prvih deset zemlja u Evropi sa 11 odsto udela proizvodnje iz vetra na dnevnom nivou u nacionalnom miksu, zahvaljujući radu osam vetroelektrana kapaciteta 400 MW, u koje je uloženo 730 miliona evra.

Vlada i resorno ministarstvo, kako je podsetila, pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, koje će za rezultat imati 450 novih zelenih megavata, a u naredne tri godine 1.300 MW, koji će unaprediti energetsku sigurnost i smanjiti negativne uticaje energetike na životnu sredinu.

Ministarka je izrazila uverenje da će aukcije biti pokretač novog velikog investicionog ciklusa, uz napomenu da se optimizam zasniva na činjenici da imamo više od 1.000 MW spremnih projekata vetroelektrana.

Prema njenim rečima, aukcijama će biti podstaknut priliv direktnih stranih investicija, rast BDP-a, razvoj građevinske industrije, uz potencijalno smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana.

Takođe, kako je dodala, procena je da će uspešnom realizacijom aukcija, „Elektroprivreda Srbije” prihodovati više od tri miliona evra na godišnjem nivou, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x