Vikend šetnja do planine Kalafat (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

PD Preslap
Podelite vest

Planinarsko društvo “Preslap”, uz finansijsku podršku grada Niša i logističku podršku Osnovne škole “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca, organizuje u nedelju, 25.oktobra ove godine, drugu akciju prelaska planine Kalafat.

Ova akcija deo je programa “Planinarsko-rekreativno-edukativne akcije u okolini Niša”, čiji je cilj da se kroz lagane, više pešačke, nego planinarske ture, obiđe okolina grada Niša i da da se promovišu prirodne lepote i kulturno-istorijski spomenici.

PD Preslap
Kalafat je blaga planina, koja se nalazi veoma blizu grada Niša, severno od gradskog jezgra. I pored blizine velikog grada, Kalafat odaje utisak područja sa netaknutom prirodom i zato je pogodan za planinarsko-rekreativne aktivnosti, koje nisu zahtevne, a ispunjavaju svakoga ko se uputi širokom, prohodnim i dobro označenim stazama. Uz ovo, više kulturnih spomenika nalazi se na Kalafatu, a na predstojećoj akciji Planinarskog društva “Preslap”, učesnici će obići dva važna mesta: manastir Svetog Jovana, iz 11.veka, u ataru sela Gornji Matejevac, i crkvu Svete Trojice, ili “Latinsku crkvu” u Gornjem Matejevcu, koja je takođe izgrađena u 11.veku.
PD Preslap
Celokupna trasa akcije duga je 16 kilometara. Prelazak planine Kalafat počinje u Knez selu, na autobuskoj okretnici, i trasa dalje ide preko izletišta Gradac, do raskrsnice Sliva, odakle se vrši uspon na vrh Kalafat (837 m), koji je i najviša tačka istoimene planine. Učesnici će se zatim spustiti u manastir Svetog Jovana, odakle će se izvršiti uspon na Temeni vrh (730 m), koji se nalazi zapadno od manastira. Sa ovog mesta, učesnici silaze do “Latinske crkve”, i dalje do Osnovne škole “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, gde će biti poslužen besplatan ručak.
PD Preslap
Na akciju se odlazi prigradskom autobuskom linijom za Knez selo, a autobus sa prigradske stanice polazi u 7 sati izjutra. Iz autobusa se silazi na zadnjoj stanici. Za povratak sa akcije, može se iskoristiti autobus na liniji Knez selo – Niš, koji u Gornji Matejevac pristiže u 17:30 sati.
Zbog podele obroka, potrebno je da svi učesnici ponesu pribor za jelo i posudu, a za prelazak Kalafata potrebna je osnovna planinarska oprema, cipele, i slojevita garderoba.
PD Preslap
Posebno prijavljivanje za akciju nije potrebno, a vodiči Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) na raspolaganju su za dodatne informacije i savete.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x