Više političkih stranaka poziva na odgovornost zbog oružanog sukoba u Subotici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: LSV
Podelite vest

Nekoliko lokalnih odbora političkih stranaka pozvali su rukovodstvo Grada i policije Subotice na odgovornost zbog oružanog sukoba koji se dogodio u nedelju, 15. oktobra, između dve grupe mlađih muškaraca, neposredno iza ponoći, na benzinskoj pumpi na Segedinskom putu, a u kojem je jedan čovek poginuo.

Pokret za preokret (PZP) zahteva neopozivu ostavku gradonačelnika Subotice, koji, kako ocenjuje, “pokazuje više interesovanja za lokalne događaje nego za bezbednost građana Subotice”.

“Danas je Subotica grad nasilja, nesigurnosti i straha, što smatramo posledicom bahate vlasti SNS-a. Zahtevamo odgovornost kompletnog upravnog tima, predvođenog gradonačelnikom, zbog ovih dešavanja”, navodi se.

Da je Subotica postala “ratna zona”, smatraju i u Narodnom pokretu Srbije (NPS) ističući da je nasilje na ulicama grada postalo svakodnevica, ali sistem, kako tvrdi sadašnja vlast, nije zakazao.

Iz ove stranke pitaju da li postoji moralna obaveza nadležnih da podnesu ostavku s obzirom na to da se ne radi o kolektivnoj odgovornosti.

“Da li Subotičani postaju svesni da je njihov grad postao najnebezbedniji u kojem se migranti šetaju naoružani do zuba, gde deca stradaju u međusobnim okršajima vatrenim oružjem, dok vlast broji komade prodatog parizera”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Pokreta slobodnih građana (PSG) podsetili su da mesecima unazad ukazuju na činjenicu da je stanje bezbednosti u Subotici ozbiljno ugroženo i da nasilje poprima oblik epidemije kojom su zahvaćeni svi građani pođednako.

Ovaj problem se, dodaju, ne može rešiti samo reagovanjem na pojedinačne slučajeve nasilja jer je “nasilje u našem društvu, za vreme vladavine ove vlasti, postalo duboko ukorenjeno i stvorena je atmosfera u kojoj vladaju degradiranje morala, nasilje, život na rubu egzistencije, romantizacija siromaštva, glorifikacija kriminala i kriminalnih ličnosti”.

Mere koje hitno moraju da se sprovedu, ističu iz PSG-a, jesu smena članova Regulatorne agencije za elektronske medije, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy, ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks, ostavka ministra policije i ostavka direktora Bezbednosno informativne agencije.

“Takođe, treba raditi i na preventivnim merama u našem društvu koje nisu još uvek prepoznate, a koje uključuju aktivan rad psihologa i pedagoga sa decom od najranijih uzrasta, kažnjavanje svakog nasilničkog postupka u skladu sa zakonom, aktivan rad nastavnog kadra sa đacima i studentima”, poručili su u ovoj stranci.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x