VOA: Nova zgrada ambasade Srbije u Vašingtonu ‘svedočanstvo sve jačih veza’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto. Ambasada Srbije, Vašington
Podelite vest

Nova zgrada srpske ambasade u Vašingtonu, koju je Srbija kupila u februaru ove godine, sinoć je i zvanično otvorena, a ambasador Marko Đurić presekao je svečanu vrpcu zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim američkim izaslanikom za Balkan, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Otvaranje nove ambasade je svedočanstvo sve jačih veza naše dve zemlje i svedoči o našoj rešenosti da proširimo taj odnos kroz mnoge druge sfere saradnje u budućnosti”, rekao je Đurić, čitajući pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“SAD su i dalje naš postojani partner i zagovornik u nekoliko ključnih spoljnopolitičkih prioriteta uključujući kandidaturu Srbije za članstvo u EU i našu posvećenost miru i stabilnosti u regionu Balkana”, navodi se u Vučićevom pismu, u kojem se takođe ističe američka podrška inicijativi Otvoreni Balkan, a Sjedinjene Države opisuju kao “ključni partner i prijatelj Srbije”.

Eskobar je rekao da diplomatski odnosi dve zemlje nikad nisu bili bolji.

“Hvala što ste otvorili svoju kuću ovde. U vremenu kada obeležavamo 140 godina, naši diplomatski odnsosi nikada nisu bili bolji. I nastavljamo da radimo korak po korak uz pomoć Bele kuće da ih poboljšamo”, rekao je on.

Posle decenija rada u iznajmljenim prostorima, prvi put od raspada bivše Jugoslavije, ambasada Srbije dobila je svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, na 16. ulici – u istorijskoj zgradi koja je svojevremeno bila kuća američkog državnog sekretara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Elihjua Ruta, na manje od kilometar od Bele kuće, prenosi Glas Amerike.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić osvrnuo se na istoriju 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, i rekao  da je Srbija danas jasna u poziciji da se snažno pridržava normi svetskog poretka zasnovanog na pravilima, i da je uverena da “mir nema alternativu”.

Otvaranju ambasade prisustvovala je i prva dama Srbije, Tamara Vučić, koja je podsetila na citat iz američkog Nacionalnog muzeja američke diplomatije da se u svom temelju, “diplomatija svodi na ljude, pregovore, građenje i održavanje odnosa,” prenosi Glas Amerike.

“Zato je važno da možemo da poželimo dobrodošlicu sjajnim ljudima iz sveta diplomatije u novom vašingtonskom domu, koji će biti simbolično ogledalo naše zemlje i našeg društva”, rekla je ona.

U novoj zgradi srpske ambasade u Vašingtonu otvorena je i izložba savremene srpske umetnosti “Finding a Way”, koja će kasnije ovog meseca biti prikazana i u umetničkom centru Anakostije, u jednom od legendardnih četvrti Vašingtona.

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izrazila je uverenje da će izložba privući pažnju publike u američkoj prestonici, uz nadu da je to dobar korak napred u jačanju kulturnih veza. Ona je najavila da će Srbija uskoro biti domaćin slične izložbe umetnika iz SAD.

Proslavi su prisustvovali brojni predstavnici dijaspore i diplomate iz regiona i SAD.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x