VOICE: Voz pre stigne od Pariza do Londona nego od Beograda do Šida

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: J.M.
Podelite vest

Vozom ćete pre stići od Pariza do Londona nego od Beograda do Šida, zbog veoma lošeg stanja u kojem se nalazi pruga na deonici Stara Pazova-Šid, piše danas vojvođanski istraživački portal VOICE.

“Već godinama se govori o rekonstrukciji vozne infrastrukture na koloseku od Stare Pazove do Šida. Konkretno, kolosek u suprotnom smeru – od Šida do Stare Pazove ne predstavlja problem, već je problem obrnuti pravac. Vozom se iz Šida do Beograda stiže u proseku za sat i po vremena, a iz Beograda u Šid za dva i po sata”, navodi se u članku.

Istovremeno, kako se dodaje, u zavisnosti od tipa voza i rute, putovanje između Pariza i Londona može da traje i manje od dva i po sata.

Relacija Beograd-Šid je 100 kilometara, a Pariz-London više od 400 kilometara.

Deo pruge između Stare Pazove i Šida predstavlja veliki problem i za uspostavljanje regionalnog voza na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana.

Vozovi koji su putnike iz Srbije preko Hrvatske prevozili do Slovenije, prestali su da saobraćaju 15. marta 2020. godine, nakon proglašenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom kovida.

“Od tada su prošle tri godine, prošlo je i vanredno stanje, nadležni iz redova srpskih železnica naređali su obećanja o obnovi te putničke linije, međutim, prema istraživanju VOICE-a, voz preko Hrvatske do Slovenije neće saobraćati, bar ne u dogledno vreme”, piše u članku.

Stručnjaci za saobraćaj sa kojima je VOICE razgovarao kazali su da je u ovom slučaju presudan ekonomski faktor, jer preduzeća iz tri države koja obavljaju prevoz putnika vozom nemaju ekonomske koristi od međunarodnog transporta, i da bi do njega uopšte i došlo – neophodna je finansijska pomoć države.

Kako se navodi, prema nezvaničnim informacijama koje je VOICE dobio od izvora iz domaćih i međunarodnih institucija koje se bave voznim saobraćajem, nijedna od tri države ne želi da subvencioniše vozni putnički saobraćaj na relaciji Beograd–Zagreb–Ljubljana i obrnuto.

Iz srpskog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nisu eksplicitno negirali te navode. No, dodaju da postoji interes za ponovnim uspostavljanjem voznog saobraćaja do Zagreba i Ljubljane.

Kada je reč o javnom prevozu do Beograda, građani Šida su faktički zavisni od voza, jer iz tog pograničnog grada do prestonice saobraćaju svega dva autobusa i to jedan u popodnevnim, a drugi u večernjim časovima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x