Vojni sindikat: Povećan broj zahteva za prekid profesionalne vojne službe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vojska Srbije
Podelite vest

Vojni sindikat Srbije (VSS) upozorio je danas da je “grubog nepoštovanja prava iz radnog odnosa” i “nenamenskog i nezakonitog angažovanja” profesionalnih pripadnika vojske, povećan broj zahteva za prekid profesionalne vojne službe.

Sindikat je u saopštenju pozvao ministra odbrane i načelnika Generalštaba da “odmah izdaju neophodne naloge i naređenja kojima će se radno vreme i angažovanje pripadnika vojske svesti na zakonom propisan obim” kao i da im omoguće da iskoriste pravo na godišnji odmor.

“U Srbiji nije proglašeno vanredno niti ratno stanje, kolege iz policije rade u redovnom režimu rada, pa je nejasno zašto su pripadnici Vojske Srbije, često u stanju pripravnosti i povišenih mera borbene gotovosti u kontinuitetu skoro dve godine”, naveli su u saopštenju.

Ocenili su da su “nebriga i bahatost pojedinih komandanta i potpuno odsustvo empatije za potrebe potčinjenih, počev od nivoa bataljona pa naviše, osnovni uzrok nezadovoljstva i nemotivisanosti kod profesionalnih pripadnika vojske, i jedan od glavnih razloga što donose odluku da napuste vojnu službu”.

“Sledeći razlog je apsolutno robovlasnički odnos države kao poslodavca, prema profesionalnim pripadnicima vojske, nedostatak, umanjenje i nepriznavanje određenih prava iz radnog odnosa, naknada i benefita koji se podrazumevaju u svim savremenim vojskama sveta, osim u Vojsci Srbije”, stoji u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x