Vrnjačka banja – “Kraljica banjskog turizma”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizacija Vrnjačke banje
Podelite vest

“Kraljica banjskog turizma” po svim statističkim podacima je Vrnjačka Banja koja je i najpopularnija banja u Srbiji.

Ona ima 140 godina dugu tradiciju lečilišta, a svoj imidž je izgradila i veoma tražen turistički centar za odmor, zabavu i rekreaciju. Statistika kaže da se broj mladih turista povećava svake godine i da joj se gosti stalno vraćaju, posebno u vreme brojnih turističkih manifestacija.

Poseban geografski položaj, povoljna klima i izvorišta tople i hladne mineralne vode, čine da ovo mesto bude privlačno iz mnoštva razloga, a prevashodno zdravstvenih. Smeštena je ispod obronaka planine Goč, čija nadmorska visina iznosi 1216 m, i koja utiče da umereno kontinentalna klima ovog kraja dobije specifičan karakter. Ovo upotpunjuju i pitome Vrnjačka i Lipovačka reka, kao i Zapadna Morava.

Vrnjačka Banja posebna jesu izvori tople i hladne mineralne vode, kojih je na samo tri kvadratna kilometra sedam, i upravo zbog toga ovo mesto je jedinstveno i u svetu, kao i zbog temperature vode sa izvora Topla voda koja je jednaka toploti ljudskog tela i iznosi 36,5 stepeni Celzijusa.

Značaj ovog mesta za zdravlje i relaksaciju upotpunjuju prostrani i lepo uređeni parkovi koji zauzimaju prostor od 60 hektara. U parkovima se nalaze brojne skulpture i fontane, jezero, drvoredi lipa, kestenova, breza i borova, travnjaci i cvetne aleje, kao i brojne pešačke i biciklističke staze.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x