Vučević: Srbija po prvi put videla reakciju Vašingtona u vidu sankcija Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je danas da je Srbija po prvi put videla konkretne mere Vašingtona u vidu sankcija Kosovu.

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenier potvrdio je da je Kosovo isključeno iz vojne vežbe “Defender 23”, kao i da neće biti sastanaka zvaničnika SAD i Kosova.

Vučević je poručio da je situacija na severu Kosova i Metohije bezbednosno visoko rizična zbog “jednostranih i nelegitimnih” odluka Prištine.

“Ovo je direktna okupacija Kosova od strabne albanske administracije u Prištini. Srbija veruje u politički dijalog, ali podignut je stepen borbene gotovosti i definisane su crvene linije Srbije. To bi bilo ugrožavanje najvitalnijih državnih interesa, ubijanje ili proterivanje Srba sa Kosova. Tad Srbija ne može samo da priča, ali radimo sve da do toga ne dođe”, rekao je Vučević u gostovanju na Radio televiziji Srbije.

On je naveo da kada KFOR i EULEKS, koji bi trebali da se staraju o bezbednosti na severu Kosova, povuku “okupatore” i “lažne gradonačelnike”, Srbija će biti spremna na dijalog.

“KFOR je napravio prsten oko okupirane zgrade opštine u Zvečanu i time je praktično asistirao kosovskoj policiji u okupaciji. To nije posao KFOR-a, on i EULEKS treba da se staraju o bezbednosti. Potrebno je da isprate lažne gradonačelnike i da ih oteraju južno od Ibra”, rekao je Vučević.

Naveo je da je premijer Kosova Aljbin Kurti uspeo da zloupotrebi KFOR i time ga dovede u sukob sa Srbima.

“Šta će čovek, on želi da protera Srbe sa Kosova. Nije nama KFOR problem i ne sme da se stavlja ni na čiju stranu nego da čuva bezbednost. Srbi moraju da mirno brane svoja prava i slobode da ne bismo ušli u scenario da smo mi nasilnici”, naveo je Vučević.

On je ocenio da su mu interesantni ljudi koji protestuju u Beogradu zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji i pozvao ih da “dođu dole da pomognu i budu uz Srbe sa Kosova”, a ne da “blokiraju život u drugim gradovima”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x