Vučević: Trenutna komunikacija sa KFOR-om je na najnižem, tehničkom, nivou

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo odbrane
Podelite vest

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, povodom oružanog sukoba na severu Kosova u kome su u nedelju ubijeni kosovski policajac i četvorica Srba, da je komunikacija srpskih vlasti sa KFOR-om po tom pitanju “na najnižem tehničkom nivou”.

Vučević je za RTS rekao: “komunicramo sa Kforom, ne možemo prekinuti saradnju, ali taj nivo je bukvalno sveden na elementarni, tehnički nivo”.

Povodom oružanog sukoba u nedelju, 24. septembra, kod manastira Banjska Vučević je rekao da “ono što nam sledi je tačno utvrđivanje svega što se desilo”.

Istakao je da “od 1999. godine Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji”, i da je “za naše organe teško da utvrde činjenice”.

“Ono što smo čuli, vodi u pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor ne znam kakvih terorističlkih akata”, rekao je Vučević, koji je to negirao i dodao je da je ono što najviše brine jeste pozicija Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na severu koji je kosovski premijer Aljbin Kurti “proglasio zonom terorističkih aktivnosti”.

On je rekao da je “ključno pitanje ko je dozvolio da kosovska policija, etnički čista, albanska, dođe na sever Kosova i Metohije, što je suprotno Briselskom sporazumu”.

“Srbija je osudila ubistvo albanskih policajca, mi ne želimo nikakve sukobe. Naravno da ono što se posle toga dešavalo bilo je užas, što su Srbi lovljeni kao zveri”, kazao je Vučević.

Na pitanje da li je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom nakon oružanog sukoba teža, Vučević je rekao da “svakako jeste” jer se u međunarodnoj zajednici čuje narativ da je “Srbija pokrovitelj terorizma”.

“Verujem da imamo snage da sačuvamo mir i verujem da ćemo sačuvati Srbe na Kosovu i Metohiji. Sve činjenice koje treba da nam pokažu i dokažu šta se tačno desilo u ranim jutarnjim satima 24. septembra je na nadležnim organima da utvrde, uz ograničavajući faktor da ne možemo da pristupimo terenu”, rekao je Vučević.

O tome ko je organizator veće grupe naoružanih Srba koja je bila uključena u sukob sa kosovskom policijom kod manastira Banjska, Vučević je rekao da su “špekulacije”. “Ne želimo da dajemo lake zaključke” jer će biti potrebno “pažljivo prikupiti sve činjenice”, ocenio je ministar.

“Interesantan i čudan momenat je da je kosovska policija bila raspoređena za vatreno dejstvo za tako kratko vreme”, rekao je Vučević.

Upitan o Sajmu naoružanja koji se održava u Beogradu, kazao je da je taj veliki sajam “u senci onoga što se desilo” pre tri dana. Pozvao je zainteresovane da ga posete u četvrtak, kada je otvoreni dan za posetioce.

Najavio je da će na Sajmu naoružanja u Beogradu sutra biti potpisan “rekordan ugovor za naoružanje Vojske Srbije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x