Vučić i Kurti danas u Briselu o Predlogu EU o normalizaciji odnosa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/European Council/Olivier Matthys
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti danas će u Briselu nastaviti dijalog pod okriljem Evropske unije, a glavna tema sastanka biće Predlog EU o normalizaciji odnosa dve strane, poznat i kao francusko-nemački plan.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prvo će, od 15.00, odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je i da će se Borel obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka.

Zvaničnici u Briselu, upućeni u dijalog, rekli su novinarima iza zatvorenih vrata da EU i SAD očekuju da Vučić i Kurti danas prihvate predlog EU kao polazište za celovitu, pravno obavezujuću normalizaciju odnosa dve strane, i da počnu da razrađuju načine njegove primene u roku od nekoliko meseci, uz istovremeno neizostavno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Beograd mesecima unazad insistira da Priština odmah počne sa formiranjem ZSO, onako kako je to predviđeno briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Kurti, sa druge strane, uporno ponavlja da “puna normalizacija” odnosa podrazumeva uzajamno priznanje i reciprocitet Srbije i Kosova.

Vučić je više puta rekao da ne sme da objavi sadržaj Predloga EU, ali je potvrdio medijske navode da tačka četiri predviđa da se Srbija ne protivi ulasku Kosova ni u jednu međunarodnu organizaciju.

To je, međutim, u suprotnosti sa takozvanim “crvenim linijama” za Beograd, o kojima je Vučić prethodnih nedelja više puta govorio, ukazujući da Srbija nije spremna da prizna kosovsku nezavisnost ni da pristane na ulazak Kosova u UN. To je juče potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić, rekavši da su “crvene linije” Srbije jasne.

Brnabić je kazala i da postoje različiti komentari oko toga šta prihvatanje Predloga EU tačno znači, i dodala da se oni kreću od tvrdnji da Srbija time priznaje nezavisnost Kosova, do izjava da je reč o “velikoj pobedi” Beograda. Navela je da “ne bi rekla ni jedno ni drugo dok se ne vidi šta će na kraju biti”.

Predsednik Odbora skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, poslanik Srpske napredne stranke, izjavio je da “nije realno očekivati” da Vučić danas u Briselu “stavi potpis na bilo šta”.

“Zapadne diplomate tvrde da su i predsednik Vučić i Aljbin Kurti prihvatili predlog. E sad treba kao da stave potpis. Međutim, bar što se naše strane tiče, to nije tačno”, kazao je Drecun.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je sinoć da “niko još ne zna kako će se odvijati današnji dan u Briselu”, ali je dodao da će Vučić “gotovo izvesno biti izložen ogromnim pritiscima da potpiše” Predlog EU.

Dok vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) navodi da Vučić ima njenu “punu podršku” uoči sastanaka u Briselu, neke stranke opozicije ne žele da se izjašnjavaju o Predlogu EU budući da nije objavljen, a druge se oštro protive njegovom prihvatanju.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi “prihvatanje sporazuma bila nacionalna katastrofa i paklena veleizdaja, sasvim sigurno najveća koju je Srbija doživela u ovom veku, a verovatno i uopšte”. Portparol Jeremićeve stranke Stefan Jovanović ocenio je da će Vučić danas verbalno prihvatiti “sporazum kojim Srbija gubi Kosovo i Metohiju”, a da će ga potpisati u aprilu.

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović navodi da bi Srbija prihvatanjem sporazuma na osnovu Predloga EU “implicitno priznala secesiju” Kosova, za Vučića kaže da je “izdajnik koji mora da ode sa vlasti” i najavljuje “prelazak iz sala na ulice” kako bi narod predsednika Srbije “sprečio u izdaji”.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da Srbija ne treba da potpisuje nijedan dokument koji se tiče Kosova dok ne bude okončan rat u Ukrajini, “a posebno ne zapadne ultimatume po ubrzanoj proceduri”. Za sporazum koji bi bio postignut na osnovu ponuđenog Predloga EU, Obradović kaže da “nije ništa drugo nego priznanje lažne države Kosovo”.

I Vučić i Kurti su uoči sastanka primili zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni.

Vučićev kabinet nije objavio sadržaj pisma. U pismu Kurtiju, prema saopštenju vlade u Prištini, lideri tri vodeće zemlje EU izrazili su uverenje da je prihvatanje i sprovođenje predloga EU od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i evropsku perspektivu Kosova.

“Smatramo da sada hitno treba krenuti napred sa ciljem da se zaključi ovaj sporazum i obezbedi njegova implementacija na osnovu teksta sa kojim ste se složili. Evropski savet je izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvao i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uslova sprovode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom”, navodi se u pismu Kurtiju.

I Vučić i Kurti su tokom vikenda razgovarali telefonom sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, budući da su SAD od letos nezvanično uključene u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Posle razgovora sa Kurtijem u subotu, Šole je izjavio da SAD podržavaju današnji sastanak koji potvrđuje privrženost Kosova i Srbije Predlogu Evropske unije i dodao da je kosovskom premijeru ukazao “da je sada vreme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom”.

Dan kasnije, Šole je Vučiću rekao da SAD potpuno podržavaju Predlog EU o normalizaciji odnosa i da očekuje da današnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru. Šole je, kako je saopštio Vučićev kabinet, kazao i da treba da budu primenjeni dosadašnji sporazumi potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje ZSO.

Vučić je Šoleu rekao da očekuje veoma težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, i da je “u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana, uz jasno određena ograničenja”.

Da je Srbija “spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji” Predloga EU o normalizaciji odnosa, Vučić je prvi put izjavio 20. januara u Beogradu, posle sastanka sa predstavnicima SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije.

Vučić je tada rekao i da je Srbiji zaprećeno prekidom evrointegracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija, i političkim i ekonomskim sankcijama u slučaju da odbije predlog, što su pojedini političari iz EU demantovali.

Kurti je 6. februara objavio da je prihvatio Predlog EU, posle jednog u nizu sastanaka sa Lajčakom u Prištini.

Predlog EU o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova nazivan je francusko-nemačkim planom jer su ga formulisali savetnici Šolca i Makrona, Jens Pletner i Emanuel Bon, i predstavili ga Vučiću i Kurtiju u septembru prošle godine. Plan, čija je prvobitna verzija u međuvremenu modifikovana, EU je usvojila u decembru.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x