Vučić: Nisam potpisao jer neću da pravim međunarodno-pravne sporazume sa Kosovom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da nije potpisao Implementacioni aneks Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz nekoliko razloga, među kojima je i želja da ne pravi međunarodno-pravne sporazume sa Prištinom.

“Nisam potpisao zbog nekoliko stvari. Srbija je međunarodno-pravno priznata država, a ono što oni zovu Republika Kosovo za mene nije. Zbog toga ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Republikom Kosovo”, kazao je Vučić, dan posle celodnevne runde dijaloga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu.

Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao i da su njegove izjave, budući da je predsednik države obavezujuće, i da zato “pažljivo vodi računa o svakoj reči koju izgovara”.

“Naravno, u formalno-pravnom smislu, teško ćete pokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja posle svakog samita za svaki slučaj nedvosmisleno govorim o našim crvenim linijama, koje znače da nećemo da priznamo kosovsku nezavisnost ni da prihvatimo članstvo Kosova u UN”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija nije potpisala ni sporazum ni aneks, ali da je “spremna da radi na impelmentaciji do svojih crvenih linija”.

Ukazao je da Srbija “više ne zavisi samo od prištinske dobre volje”, već i od onoga koliko je Beograd “spreman da uradi određene stvari”.

“Uvek sam govorio da prihvatamo koncept, da ćemo raditi na implementaciji, da smo spremni na mnogo više nego Priština koja je spremna da potpiše jer bi odatle proistekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću. O tome i te kako vodimo računa, kada ponavljam određene stvari kao papagaj, to ne radim zato što sam glup, nego zato što dobro znam šta radim”, kazao je Vučić.

On je rekao da je u vezi sa pitanjem nestalih osoba juče u Ohridu prihvatio “sve dodatne zahteve Prištine osim jednog”.

“Nismo mogli da prihvatimo termin prisilni nestanak, jer bi iz toga proistekle obaveze Srbije u pogledu plaćanja ratne odštete Kosovu”, kazao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti tokom pregovora u Ohridu tražio formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na tri stuba neprihvatljiva za Beograd, ali da je on uspeo da se izbori da bude primenjeno ono što je ranije dogovoreno u dijalogu.

Vučić je rekao da je kosovski premijer kao prvi stub naveo Ustav Kosova, kao drugi izjavu bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini “jednostrano upućenu” bivšem premijeru Kosova Isi Mustafi da ZSO ne treba da ima izvršna ovlašćenja, a kao treći stub tekst zvaničnika SAD, Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara.

“Da li je moguće da mi govorite da materijalni i formalni izvor prava treba da bude tekst u novinama? Uspeli smo da se izborimo da bude primenjeno ono što je dogovoreno u dijalogu. A da li će biti realizovano ili neće videćemo, nadam se da je moguće, a plašim se da će biti mnogo teže od onoga što danas mislim”, kazao je Vučić dan posle celodnevne runde dijaloga sa Kurtijem u Ohridu, koji je održan uz posredstvo EU.

On je ukazao da je za Beograd “izuzetno važno” što se u Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem se juče usmeno saglasio sa Kurtijem, “spominju dogovori postignuti u procesu dijaloga”.

“Kurti je izneo tri stuba na kojima je želeo da se formira ZSO, što je za nas bilo neprihvatljivo, jer mi imamo potpise na četiri sporazuma o ZSO. Neke je potpisao Hašim Tači, neke Isa Mustafa, neke Ivica Dačić, a jedan ja”. Posebno je važan dokument iz 2015. godine koji govori o principima”, naveo je Vučić.

Dodao je da je Beogradu ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali više na jugu nego na severu Kosova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x