Vučić: Politika stvaranja ‘Velike Albanije’ je proces koji će Kurti nastaviti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prva.rs video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je politika “stvaranja Velike Albanije” proces koji će se nastaviti i da se kosovski premijer Aljbin Kurti neće zaustaviti u tome.

“Aljbin Kurti neće tu da stane. Ko god misli da postoji način da zaustavite gospodina Kurtija – ne postoji po tom pitanju. Postoji da on ne uspe da ostvari to, zato što ćete da mu se suprotstavite u nekom trenutku”, rekao je Vučić jutros na RTS-u.

Govoreći o poseti Kurtija Tetovu i Skoplju, Vučić je naveo da nije bio problem u jednoj zastavi “Velike Albanije”, već u onome o čemu je govorio Kurti i način na koji je najavljivan.

“Oni koji ga štite, posebno u Beogradu, kažu da sam ja bio u Prijedoru. Pa jesam, ali sam najavljen kao predsednik Srbije, a ne kao predsednik svih Srba. Ne kao premijer svih Albanaca, kao što je Aljbin Kurti”, kazao je Vučić.

Komentarišući što nema reakcije Zapada na pominjanje “Velike Albanije”, Vučić je ocenio da oni ćute jer ih ta priča ne interesuje.

“To je za njih loše, ali ‘ti loši momci su naši momci, ali mi moramo da probamo da gazimo ove druge dok ne prihvate ono na šta smo mi pristali, a to je nezavisno Kosovo i moramo da vodimo kampanju protiv Srbije'”, kazao je Vučić.

9.35 Vučić: Veštačka inteligencija ne sme da se koristi kao na Pinku, očekujem da organi reaguju

“Ja smatram da su predstavnici bivšeg režima u pravu, da to ne sme da se koristi, da je to nešto što je nedozvoljivo, nešto što je nefer i nešto što jedna demokratska država ne treba da radi i ja se nadam da će nadležni državni organi preduzeti mere po tom pitanju i očekujem to”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Naveo je i da je bila deljena slika kako se on grli sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naglašavajući da je i to bila fotomontaža i da se sa Kurtijem “nikada nije ni rukovao”, ali da to opozicija nikada nije osudila.

Dodao je da je dobro imati i koristiti veštačku inteligenciju, ali da “nema smisla da ljudima stavljate u usta nešto što nisu rekli”.

“Dovoljno su oni toga lošeg uradili, da nema potrebe da im bilo šta stavljaš u usta. Ne vidim potrebu za tim i zato očekujem od nadležnih organa da taj problem reše”, kazao je Vučić.

Slede novi pritisci oko sankcija Rusiji, ali Srbija ne može da bude izolovana

Vučić je za Radio-televiziju Srbije naveo da se “obruč oko njega zatvara i u Srbiji”, gde je, prema njegovim rečima, cilj da se primora Srbija da promeni svoju politiku.

“Ja to ne isključujem, ali mi i ne izgleda sasvim verovatno, što govorim već godinu i po dana. Očekujem da se tu susretnemo sa brojnim problemima”, kazao je Vučić.

Upitan da li bi Srbija mogla da bude izolovana ukoliko ne uvede sankcije, Vučić je kazao da te priče “sluša već 10 godina”, kada god se Srbija suprotstavi nečemu sa Zapada.

“Srbija nikada nije izolovana, niti možete da je izolujete, jer vodimo ozbiljnu, odgovornu i pametnu politiku i to su gluposti”, rekao je on.

Govoreći o tekstovima u stranim medijima protiv njega, Vučić je rekao da su to tekstovi protiv Srbije i ocenio da je reč o organizovanoj kampanji i pripremi za pritiske.

“Vi vidite odjednom u pet dana šest tekstova izlazi iste sadržine – Vučić je kriv jer podržava Srbe u Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Šta smo to mi uradili, šta je to Srbija uradila, pa se to sve desilo u pet dana”, upitao je Vučić.

Govoreći o ratu u Ukrajini, kazao je da je jasno da Rusija ne može lako da bude pobeđena na bojnom polju, ali je dodao da ne misli ni da Rusija može da pobedi.

“Mnogi su očekivali da će Ukrajina sa lakoćom da pobedi sa modernim zapadnim oružjem – nema ništa od toga. Pošto je to sad jasno, sad je važno učvrstiti kompletan front protiv Rusije, sve rupe koje postoje zapušiti i zato će pritisci na Srbiju da budu što je moguće jači”, ocenio je predsednik.

Prema njegovim rečima, Zapad ne zanima što ima mnogo veću saradnju i trgovinsku razmenu sa Rusijom od Srbije, ili što su izneli neistine kada su govorili da Srbija izvozi municiju u Rusiju.

“Dakle bezbroj takvih laži će se nastaviti. Kao i cela ova priča, kao što je obajvio CNN, u kojoj sam ja kriv što su navijači Crvene zvezde okačili transparent ‘Kad se srpska vojska na Kosovo vrati’, pošto je to valjda zločinački transparent. Nije zločinački kad kreiraju Veliku Albaniju svaki dan, nego je zločinački kad se pozivaju na Povelju UN”, kazao je Vučić.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x