Vučić: Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvesti sankcije Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen tv N1
Podelite vest

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i smatra pogrešnim njegovo kršenje, ali da neće uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na suseda.

Srbija je, rekao je on na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, bila suočena sa kontradiktornostima i pritiscima, ali je “uprkos tome odluka doneta trezveno, hladne glave u najboljem interesu Srbije”.

“Srbija poštuje medjunarodno pravo i od toga ne odustaje jer je to najbolji način da zaštitite sebe, da zaštitimo svoju zemlju, svoje interese, svoje principe, ali Srbija isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira na to šta bi neko želeo ako ne pripada državnom rukovodstvu Srbije, Srbija ima svoje vitalne nacionalne i državne interese”, rekao je on i dodao Srbija istovremeno poštuje i tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja šta se sve dešavalo 2015. ni 1999. niti u svim godinama koje su ovoj krizi prethodile.

 

U zaključcima sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost o kojima će u narednih 48 sati odlučivati Vlada Srbije, kako je Vučić pročitao navodi se da Srbija najiskrenije žali zbog svega što se dogadja na istoku Evrope, da Rusiju i Ukrajinu smatra prijateljskim državama, a Ruse i Ukrajinice bratskim narodima.

“Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje uključujući i Ukrajinu”, navodi se u zaključcima i dodaje da Srbija poštuje svoj i integritet drugih država, te da se granice mogu menjati samo u skladu sa pravilima medjunarodnog prava.

 

Savet za nacionalnu bezbedost je u zaključcima istakao i da je Srbija “skupo platila” svoju privrženost principima medjunarodnog prava jer je “zbog nastojanja da očuva svoj teritorijalni integritet krajem 20. veka bila izložena ne samo restriktivnim merama već i agresiji 19 NATO država”.

 

Dodaje se da se Srbija, uprkos provokacijama, zalaže za očuvanje mira u regionu te da je to od ključnog značaja za napredak ekonomije i biološki opstanak gradjana Srbije.

“Upravo zbog toga politika Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koje dolaze iz regiona”, navodi se u zaključcima, donetim kako predsednik Srbije naveo, uz pažljivo biranje “svakog slova”.

 

Srbija će se, ističe se u zaključcima, prilikom razmatranja zahteva o sankcijama Rusiji voditi isključivo zaštitom svojih interesa, a njen vitalni interes trenutno nije uvodjenje sankcija nijednoj državi.

Dalje, potrebno je da se sve planske i vežbovne aktivnosti srpske vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova sa stranim partnerima odmah prekinu do daljnjeg.

Ministarstvo spoljnih poslova će preduzeti sve potrebne mere da zaštite bezbednost Srba koji borave u Ukrajini.

“Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdrže od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni organi će preduzeti sve mere da spreči učešće gradjana Srbije, takozvanih dobrovoljaca, u sukobima i sankcionisaće sve gradjane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana”, dodaje se.

 

Srbija će takodje pružiti humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

“Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede snabdevanje gradjana i privredne potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrebštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život”, dodaje se.

 

Vučić je istakao da je Srbija učestvovala u mnogim ratovima u kojima je izgubila mnogo stanovnika i zbog toga je za nju mir preko potreban.

Ruska vojska započela je juče ujutru napad na Ukrajinu, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje i opštu mobilizaciju.

Sve evropske države osudile su rusku invaziju, a Srbija je do večeras bila uzdržana.

Evropski savet je u četvrtak uveče odobrio nove sankcije Rusiji zbog invazije Ukrajine, koje obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x