Vučić u Nišu: Plate u vojsci porasle za 70 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti Poseta niškom Yumisu
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas u Nišu  saopštenje Vojnog sindikata o lošem stanju u vojsci i rekao da „nije idealno, ali je mnogo bolje nego što je bilo“. Saopštenje je ocenio kao mešavinu poluistina i istina, ali je istakao da je Vojni sindikat Srbije priznao da je zadovoljan modernizacijom i naoružanjem.

„Kad bi hteo da budem cinik rekao bih da nije bilo bolje kad sam ja bio ministar (odbane) i nasledio gotovo nepostojeću vojsku. Tada smo imali dve dvadesetjedinice (Mig-21), to je kao u mrtvačkom sanduku da letitii jednu dvadestdevetku (Mig-29) koja je stalno bila ne remontu“, rekao je predsednik u Nišu.

On je dodao da su od tog vremena do danas plate u vojsci porasle za 70 posto.

Obratio se saradnicima pitanjem kolika je prosečna plata u Vojsci Srbije, a  ministar odbrane Nebojše Stefanovića rekao je da razvodnik i desetar prime po 58.000 dinara.

 

„Ne, naš pripadnik vojske prosečno primi 120.000, uz dežurstva, to su ukupna primanja, problem je što su nam opterećeni oficiri“, rekao je Vučić i dodao da kad je on bio ministar plata razvodnika i desetara je bila oko 36.000, a danas je 58.000.

„Nije dovoljno ali je mnogo više“, rekao je Vučić.

Dodao je da će vojska narednih godina 250 miliona evra godišnje da troši samo na domaću namensku industriju, a sa uvozom još 500 milona, i da su to enormna ulaganja u vojsku.

Vojni sindikat Srbije saopštio je ranije da je stanje u Vojsci Srbije daleko lošije od onog koje se prikazuje u javnosti i dodao da je u proteklih pet godina Oružane snage napustilo oko 10.000 obučenih profesionalaca.

„Jučerašnji sastanak predsednika Republike, sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jasno je pokazao da se nastavlja trend urušavanja najvažnijeg vojnog resursa – ljudskog kadra, i da su sistem odbrane i njegova budžetska sredstva uzurpirani od strane trgovaca oružjem čijim interesima jedino služe“, naveo je taj sindikat.

Vučić je jutros na vojnom aerodromu “Narednik-pilot Mihajlo Petrović” (63. padobranske brigade bb) u Nišu, imao sastanak sa predstavnicima vojne industrije, a kasnije je prisustvvao prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO i pripadnika 63. padobranske brigade. Obraćanjem novinarima, predsednik Srbije je završio trodnevnu posetu Nišavskom upravnom okrugu koju je započeo u petak obilaskom niškog Yumisa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x