Vujović: SAD neće dozvoliti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji do kraja godine, zbog neispunjenih obaveza iz Ohridskog sporazuma.

Vujović je agenciji Beta kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio ozbiljna upozorenja državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i njegovih izaslanika Džejmi O Brajana i Džejmi Rubina, da ne raspisuje parlamentarne izbore dok ne ispuni prihvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma.

“Vanredni parlamentarni izbori sigurno neće biti održani do kraja godine. SAD će povući ručnu kočnicu i neće dozvoliti Vučiću da raspiše parlamentarne izbore dok ne ispuni većinu prihvaćenih obaveza iz Ohridskog sporazuma. SAD, zapravo, neće dozvoliti da im se ponove Boris Tadić i Vojislav Koštunica koji nisu ispunili njihova očekivanja po pitanju Kosova”, ocenio je Vujović.  On je devedesetih godina bio šef Misije Savezne Republike Jugoslavije u Vašingtonu i učesnik u dejtonskim pregovorima.

“Amerika se protivi raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora iz straha da Vučićeva opcija ne doživi poraz”, kazao je bivši diplomata.

On smatra da će se Vučić odlučiti za raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora, “verovatno par meseci pre roka”.

“Vučić ne sme da raspiše beogradske izbore jer zna da bi ih izgubio”, rekao je Vujović.

Dodao je da SAD od Vučića očekuju da u narednih mesec i po prihvati bezuslovan izlazak Srpske liste na kosovske izbore i povratak Srba u sve kosovske institucije.

“Vučić je pokušavao da kupi vreme, jer se nadao da će Donald Tramp biti favoriti za povratak u Belu kuću. Međutim, prema svim procenama to je daleko od ostvarivog”, rekao je Vujović.

On je kazao da su u ovom trenutku glavni američki interesi u Srbiji “da zemlja postane deo evroatlantskih integracija”.

“Takođe, interes SAD je da se na ovom prostoru napravli blok daljem uticaju Rusije. Međutim, problem je što SAD samo u Vučiću vide čoveka koji može da povuče Srbiju u tom pravcu, pri čemu zapostavljaju demokratsko javno mnjenje koje ne prihvata Vučićev autoritativni režim”, kazao je bivši diplomata.

Prema njegovim rečima, neprirodno je da SAD, kao demokratska sila, gaji dobre odnose s nekim ko vlada autoritativno.

Na pitanje Bete da li ukoliko vanredni izbori ipak budu raspisani, SAD mogu da utiču da izborni uslovi budu ravnopravni za sve učesnike, Vujović je kazao da dok se ne ispune obaveze iz Ohridskog sporazuma, američkoj vladi nije u interesu da Vučić izgubi vlast.

“SAD će Vučiću sve gledati kroz prste dok ne realizuje ono što im je obećao po pitanju Kosova. Oni favorizuju politiku Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) jer su s njima dogovorili ostvarenje svojih nacionalnih interesa, a to su pre svega formalizovanje kosovske nezavisnosti i uvođenje sankcija Rusiji. Vučić je ‘mekan trbuh’ za ostvarenje američkih interesa”, naglasio je Vujović i istakao da SAD ne interesuju lokalni problemi u Srbiji.

Upitan da oceni saradnju američkog ambasadora Kristofera Hila s vlasnikom TV Pink Željkom Mitrovićem, Vujović je kazao da SAD skupljaju i “s koca i s konopca” sve što pomaže ostvarenju njihovih nacionalnih ciljeva.

“Mi s Mitrovićem ne možemo daleko stići. Sa ‘Zadrugom’ i ‘Elitom’ se ne može na Zapad. Nažalost, SAD nisu zainteresovane da svoje demokratske vrednosti preslikaju u Srbiji. Ameriku sada ne zanimaju demokartija, ljudska prava, podela vlasti, sloboda medija ili pošteni izbori u Srbiji”, zaključio je Vujović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x