Vuk Jeremić: Odlučno odbiti evropski predlog, opasno je hvatati se u kolo sa kvintom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je  da bi Srbija trebalo odlučno da odbije evropski predlog o rešavanju kosovskog pitanja i ocenio je da u doglednom periodu neće biti potpisivanja bilo kakvog značajnog dokumenta ali da je veoma opasno upustiti se u pregovore o budućem statusu pokrajine van Saveta bezbednosti UN.

“Nemačko-francuski papir je samo o statusu Kosova i Metohije i ni o čemu drugom – trebalo bi se zato ljubazno zahvaliti i reći ne. Dakle, trebalo bi odbaciti koncept pregovora u formatu ‘kvinte’, jer tu Srbija nema nijednog saveznika. Jedino telo u kojem je moguće diskutovati o budućem statusu Kosova i Metohije je Savet bezbednosti UN i to stoji i u Rezoluciji 1244 i u mišljenju Međunarodnog suda pravde”, rekao je Jeremić za televiziju N1, saopštila je Narodna stranka.

On je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi izuzetno riskantnu politiku hvatanjem u kolo pregovora sa kvintom, jer bi zbog toga Srbija preko noći mogla da dođe u situaciju poput one u Rambujeu, pa da se na stolu “pojavi papir koji je nemoguće i potpisati i ne potpisati”, odnosno da se stvari otrgnu kontroli u bezbednosnom, diplomatskom i političkom smislu.

“Ne mogu da zamislim da bilo ko normalan i pri zdravoj pameti stavi potpis na čin veleizdaje, odnosno dokument koji samoproglašeno ‘Kosovo’ uvodi u UN. Svi su dovoljno pametni da to shvate. Vučić možda jeste lud ali nije glup. Za takve stvari se u modernoj Evropi sudi za veleizdaju, kao u Španiji”, rekao je Jeremić.

Kako je naveo, Vučićev plan verovatno je da za propast pregovora o sporazumu bude optužen predsednik prištinske vlade Aljbin Kurti, navodeći da je Vučiću u poslednjih nekoliko meseci i uspevalo jer se Kurti pokazao kao “ne naročito talentovan u diplomatskom smislu”.

“U okviru tehničkog dijaloga sa albanskom stranom uz posredovanje EU moglo bi da se razgovara nakon što Albanci ispune ono što nisu ispunili već 10 godina, a pregovore o statusu bi trebalo odbiti”, rekao je Jeremić.

Upitan šta je uradio kao ministar spoljnih poslova Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, Jeremić je odgovorio da je uradio “dovoljno da Priština uz podršku najmoćnijih država sveta ni posle 13 godina ne može ni da mrdne”.

Jeremić je naveo da Narodna stranka smatra da bi evropski plan trebalo odbiti, jer bi njegovo prihvatanje bila “čista izdaja Ustava Srbije, naroda i morala” i da bi prihvatanje takvog dokumenta otvorilo novu eru nestabilnosti na Balkanu, slično onoj iz devedesetih godina, kao i zato što bi prihvatanjem plana bila “zacementirana podrška Zapada Vučićevoj kriminalnoj diktaturi”.

Potvrdio je da će Narodna stranka odbiti eventualni poziv Vučića na konsultacije o sporazumu, jer smatra da bi o tome trebalo raspravljati na skupštinskoj sednici i da bi bilateralne konsultacije bile “u potpunosti neustavne”.

“Odlaskom kod Vučića bismo konvalidirali sve što je radio prethodnih 10 godina, a on je na sebe na neustavan način preuzeo da pregovara o Kosovu i Metohiji bez ikakve platforme i institucionalne podrške. Zašto bismo odlazili na konsultacije kod nekoga ko nema ni ustavni ni zakonski kapacitet da ih obavlja”, rekao je Jeremić.

Podsetio je da je Narodna stranka predložila Nacrt rezolucije o Kosovu i Metohiji koji je sadržao konkretne korake koje bi Srbija trebalo da preduzme, ali je vladajuća većina odbila da taj nacrt stavi na dnevni red skupštinskog zasedanja.

Upitan o uvođenju sankcija Rusiji, Jeremić je odgovorio da se već godinu dana mogu čuti “kataklizmična predviđanja” da će Srbiji biti uvedene sankcije ako ona ne uvede sankcije Rusiji, ali da se nijedna takva pretnja nije ostvarila i ništa se nije dogodilo.

“Mislim da bi bilo izuzetno teško zamisliti da se zato što se ne pristaje na neki politički program koji vam daje Evropska unija, ona uvede sankcije Srbiji. Ne vidim da je moguće ostvariti konsenzus u Evropi da se uvedu sankcije onima koji neće da prate određenu politiku EU”, zaključio je Jeremić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x