Vukadinović: Referendum neće biti ‘izbori pre izbora’ ali je prilika da se vlasti da žuti karton

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube KTV Televizija video printscreen
Podelite vest

Urednik Nove srpske političke misli Djordje Vukadinović izjavio je da na referendum o promeni Ustava treba izaći i glasati protiv, i zbog konkretnog sadržaja tih promena, ali mnogo više zbog poruke vlasti da se “ustavne promene ne mogu i ne smeju organizovati na ovakav način”.

Vukadinović je za agenciju Beta izjavio da na referendumu 16. januara treba glasati “ne” za promene Ustava, zato što je raspisan “bez temeljne pripreme, bez konsenzusa i bez javne rasprave”.

“Referendum neće biti izbori pre izbora, ali je odlična prilika da se vlastima da neka vrsta žutog kartona i da se izvrši jedna mobilizacija opozicione javnosti, koja je potencijalno znatno šira od čisto stranačkog svrstavanja, čime bi vlast bila u potencijalnoj defanzivi”, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, to se nije dogodilo, jer je po pitanju referenduma “vlast u jednom frontu”, dok se opozicija podelila pozivajući da se referendum bojkotuje, ili da se izadje i da se glasa protiv.

“Poslata je loša poruka. Bila je prilika da se na jednoj odluci demonstrira jedan širi front protiv režima, što se nije desilo”, rekao je Vukadinović.

Vukadinović, koji je i bivši poslanik u Narodnoj skupštini, ocenio je da je aktuelni sastav parlamenta, nakon izbora 2020. godine koje su bojkotovale najveće opozicione stranke, “nastavio da urušava ugled parlamenta u javnosti”, i da u njemu “nije moglo da se čuje ni ono malo kritike i pluralizma koji je ranije mogao da se čuje”.

“Parlament je postao neka vrsta oglasne table vladajuće stranke, ne koristi ni vlasti a pogotovu ne gradjanima Srbije. Nema nikave rasprave već samo beskrajno ponavljanje kritika na račun odsutne opozicije, i takmičenje u pohvalama vlasti”, ukazao je Vukadinović.

Na pitanje šta očekuje od narednih izbora, na kojima su sve stranke iz opozicije najavile učešće, Vukadinović je odgovorio da očekuje da se parlament “bar donekle promeni i da bar delimično postane mesto za debatu, dijalog i sučeljavanje argumenata”.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x