Za abortus od 15.000 do 35.000 dinara, u Nišu samo kod privatnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Klinički centar Niš; Foto: V.Milićević
Podelite vest

Prekid trudnoće na lični zahtev iz nemedicinskih razloga ne pokriva zdravstveno osiguranje, smatra se vanstandardnom uslugom i u Nišu se trenutno ne može uraditi u Univerzitetskom kliničkom centru, već samo u privatnim ginekološkim ordinacijama. U Beogradu, u GAK Narodni front, ova intervencija košta 15.000 dinara, u privatnim ordinacijama i do 35.000 dinara.

Zašto je abortus vanstandardna usluga pita se Tatjana Nikolić iz NVO Centar za devojke, ako je to pravo koje su žene izborile kroz Zakon još 1983. godine.

“Imamo dobar zakon, treba samo da se primenjuje”, smatra Nikolić koja se, kroz organizaciju civilnog društva “Centar za devojke” već 25 godina bavi zaštitom prava žena.

Po njenim rečima i to što se ova intervencija plaća, pokazatelj je mnogo većeg problema koji se poslednjih godina pojavljuje širom sveta i u regionu, a to je zabrana abortusa. Pravo koje su žene izborile u 20. veku, počelo je da se ukida u 21. veku, što Nikolić smatra poražavajućom činjenicom.

U UKC Niš trenutno nije moguće uraditi abortus, jer za tu uslugu nemaju odobrenje Ministarstva zdravlja. U saopštenju su naveli da su zahtev sa urednom dokumentacijom poslali ministarstvu i čekaju odobrenje.

U GAK Narodni front u Beogradu, po važećem cenovniku, abortus, pregled i anestezija koštaju 15 hiljada. U privatnim ginekloškim ordinacijama u Nišu od 16 do 20 hiljada dinara. U beogradskim privatnim ordinacijama za trećinu, a ponegde i duplo više nego u Nišu.

UKC Niš će po odobrenju resornog ministarstva početi da radi abortuse i formiraće cenu u skladu sa Statutom i uz saglasnost Upravnog odbora.

Prekid trudnoće na lični zahtev ne odobrava Srpska pravoslavna crkva i abortus smatra grehom ( čedomorstvo) za koji nema oprosta. Sa druge strane, veliki deo društva smatra da je pravo na abortus neotuđivo pravo žene koje joj mogućava da upravlja svojim životom onako kako želi.

Po našem zakonu, prekid trudnoće na lični zahtev može se uraditi do 10. nedelje trudnoće i to važi i za državne zdravstvene ustanove i za privatni sektor, jer sve preko tog termina može u velikoj meri ugroziti zdravlje žene.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x