Zatonjska plaža biser Srebrnog jezera

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zatonjska plaža na Srebrnom jezeru; Foto: Srbija Vesti, Vodeničarski
Podelite vest

Možda nešto manje poznata plaža na Srebrnom jezeru je Zatonjska plaža koja još uvek nije previše urbanizovana i koja u letnjim mesecima privuče na hiljade turista. Zatonjska plaža nalazi se najbliže Ram tvrđavi i ima posebnu istorijsko-geografsku vrednost.

Ramsko-zatonjska peščara prostire se na desnoj obali Dunava između naselja Ram i Zatonje. Male je površine i manje poznata od Deliblatske peščare, najveće kontinentalne peščare u Evropi, u čijoj se blizini nalazi. Formirana je nanosima Dunava u podnožju brda Gorica i obrasla je vegetacijom. Ne postoje pouzdani podaci o dimenzijama peščare.

Zatonjska plaža na Srebrnom jezeru; Foto: Srbija Vesti, Vodeničarski

Ramsku tvrđavu poseti godišnje prosečno oko 60.000 ljudi a u okolini Srebrnog jezera nalaze se i dva pravoslavna manastira, Tumane i Nimnik, koji svakog vikenda privuku od 3 do 15 hiljada posetilaca, zavisno od godišnjeg doba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vidi Srbiju 🇷🇸 (@vidisrbiju)

Naselje se razvilo oko Ramske tvrđave koja se nalazi na litici iznad Dunava. Ramska tvrđava je nastala u 15. veku i pod zaštitom je države. Na brdu iznad naselja pronađeno je keltsko svetilište staro oko 3000 godina, a u blizini su i ostaci Lederate, rimskog utvrđenja iz prvog veka nove ere. Nedaleko od Rama nalazi se Ramsko-zatonjska peščara i Srebrno jezero koje je formirano u nekadašnjem rukavcu Dunava.

Zatonjska plaža na Srebrnom jezeru; Foto: Srbija Vesti, Vodeničarski

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x