Zbog zagađenja vazduha godišnje u Evropi umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Niš Foto: Luka Radulović
Podelite vest

Od posledica zagađenja vazduha u Evropi godišnje umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina, pokazuje izveštaj Evropske agencije za ekologiju (EEA) koji je objavljen danas.

Kao i kod odraslih osoba, to zagađenje je glavni ekološki rizik za zdravlje maloletnika i smanjuje njihov životni vek, navodi se u studiji koja obuhvata oko 30 evropskih zemalja, među kojima 27 zemalja EU.

“Zagađenje vazduha izaziva više od 1.200 preuranjenih smrti godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u Evropi i znatno povećava rizik od bolesti kasnije tokom života”, naveod EEA u izveštaju.

Navodi se da uprkos napretku ostvarenom poslednjih godina nivo više glavnih zagađivača vazduha i dalje ostaje iznad preporuka Svetske zdravstvene organizacije, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u Italiji.

Više evropskih zemalja, među kojima i Velika Britanija i Ukrajina, nisu uključene u studiju, što ukazuje da bi bilans za stari kontinent mogao biti i teži.

Prema ranijem izveštaju Agencije, obljavljenom u novembru prošle godine, najmanje 239.000 osoba svih uzrasta, umrlo je preuranjeno u 2020. godini u Evropi zbog zagađenja vazduha u zemljama članicama agencije (EU, Turska, Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn).

Danas objavljena studija prva je koja se konkretno odnosi na osobe mlađe od 18 godina. Iako je proprocionalno broj dece i adolescenata pogođen zagađenjem vazduha “relativno nizak” u odnosu na celokupno stanovništvo, tako rana smrt predstavlja gubitak potencijalne budućnosti kao i znatno opterećenje od hroničnih bolesti kako u detinjstevu tako i kasnije u životu, navodi Agencija.

Agencija preporučuje usmerenje na kvalitet vazduha oko škola i obdaništa kao i sportskih objekata i javnog saobraćaja.

Uticaj zagađenja vazduha počinje još pre rođenja, izlaganjem majke zagađenju koje se vezuje za manju težinu na rođenju i prevremenih porođaja.

Posle rođenja zagađenje vazduha povećava rizik od više zdravstvenih problema uključujući astmu koja pogađa devet odsto maloletnika u Evropi, ili respiratorne infkecije i respiratnornu insuficijenciju, navodi Agencija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x