Zdrava Srbija predlaže referendum o potencijalnom uvođenju sankcija Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Milan Stamatović, Foto: ZS
Podelite vest

Zdrava Srbija (ZS) predlaže da se građani Srbije na referendumu izjasne o potencijalnom uvođenju sankcija Rusiji, saopštila je danas stranka.

ZS je navela u saopštenju da je to predložila “imajući u vidu prvenstveno trenutne ali i dalekosežne posledice jedne takve odluke na teritorijalni integritet i suverenitet države Srbije”.

Lider ZS Milan Stamatović je kazao da se pokazalo se da su sankcije, koje je Brisel nametnuo članicama EU, “više odmogle stanovništvu tih zemalja a da je Rusija, u ekonomskom smislu, čak i ojačala, prodajući energente”.

Prema njegovim rečima, Rusija je prodaje energente i zemljama EU i azijskim državama koje su čak značajno povećale narudžbine ruskog gasa i nafte.

Podsetio je da “Mađarska, kao jedna od članica EU, već duže vreme ukazuje na kontraproduktivnost uvođenja sankcija Rusiji”.

“Upravo je premijer Viktor Orban najavio da će na referendumu pitati svoj narod da li je za dalje proširivanje obima sankcija, naglašavajući da je referendum najveća tekovina modernih demokratskih društava, na čemu insistiraju i političari sa zapada”, izjavio je Stamatović.

Ocenio je da je uočljivo da se u međunarodnoj politici dešavaju istorijske promene, tako što, kako je kazao, SAD i administracije najrazvijenijih evropskih zemalja pokušavaju da stvore neku novu realnost, zaobilazeći međunarodni poredak koji su uspostavile UN.

Dodao je da su UN, “nakon prestanka NATO agresije na Jugoslaviju donela Rezoluciju 1244″ kojom se, kako je kazao, štiti suverenitet i integritet Srbije i na čijem održanju insistira i Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x